pátek 19. července 2013

Cesta pokroku

Na náš život se musíme vždy dívat z celkové perspektivy a ne jen se ztratit v okamžiku. "Ach, romantické jaro. Ach, překrásné narcisky a sladce vonící květy. Ach, malebná údolí. Ach, požitek v hmotném světě."
Nějakou chvíli - dokonce i když si v hmotném světě užíváme, není to naplňující. Je tu požitek, ale nestačí k zaplnění prázdnoty v našem srdci. Ale pokud nějaký chceme, ve Šrímad Bhágavatamu je to autorizované, nicméně v mezích zbožného života. Ne že si užíváme hříšně, protože hříšným požitkem se hrozně moc zapleteme do hříšných reakcí! 
Takže těm, kteří si chtějí užívat smyslů, je to dovoleno, ale v mezích toho, co je autorizované. Pokud toužíme po sexuálních činnostech, musíme je vyjádřit zodpovědným způsobem. Pokud chceme vyjádřit naší pohlavní touhu, pak svatba je tou správnou volbou. 
"Co děláte? Co děláte, když vás najednou přepadne silná pohlavní touha? Co děláte?" Nejlepší je nedělat nic - to je ta nejlepší volba! Ale pokud cítíme, že něco udělat musíme, pak to musí být autorizovaným způsobem, protože pokud to děláme neutorizovaně a hříšně, pak jsme svázáni v hmotné existenci a spoutáni v podmínkách utrpení.Takže každý, kdo tak či onak porušuje pravidla písem, se zaplétá do budoucího utrpení hmotného světa. To je hloupost. 
Proto musíme přijmou útočiště, jak je tady zmíněno, musíme přijmout útočiště u zásad dharmy. Ve Šrímad Bhágavatamu je naznačeno, že pokud si muž přeje, může se oženit. Pak je popsáno, že manželka je jako pevnost a že on se soustředí pouze na tuto jednu ženu a ne na žádnou jinou - jen na tuto, se vším dobrým i špatným. A potom zde (v manželství) může uspokojit své hmotné touhy podle usměrnění písem. Pak ho jeho vztah ve skutečnosti ochrání od chtíče, jinak nás chtíč může vrhnout do všemožných směrů, do kterých bychom skutečně jít neměli. Takže takto, ať děláme v životě cokoli, musíme být vždy na cestě pokroku. 
etāvaj janma-sāphalyaṁ
dehinām iha dehiṣu
prāṇair arthair dhiyā vācā
śreya-ācaraṇaṁ sadā, (Šrímad Bhágavatam 10.22.35; ČČ Ádi-Lila 9.42)
Vždy bychom měli jednat podle śreya. Toto śreya znamená dlouhodobý prospěch, cesta pokroku. Tak či onak musíme mít stále na mysli tuto cestu pokroku.

(Náma Hatta tábor, Protivanov, Šrímad Bhágavatam 8.2.33)
Původní přepis v angličtině je zde.



Žádné komentáře:

Okomentovat