pondělí 7. prosince 2015

Významný pokrok

Otázka: Některé osoby, které zpívají už nějakou dobu, se mě ptaly, a já bych se chtěl zeptat vás, jaké různé druhy symptomů bychom na sobě měli vidět, když opravdu děláme pokrok ve své připoutanosti ke zpívání. Pokud to skutečně děláme jak se patří, je nějaký způsob, jak můžeme vědět, že to doopravdy funguje, že je tu pokrok?

Když děláme pokrok, nejprve získáme stabilitu. Zpívání nám nabízí kotvu. Nabízí nám něco hlubšího, něco duchovního, a my se přirozeně začneme ptát trošku víc na jeho smysl a to, odkud to přichází. Můžeme číst něco jako Bhagavad-gítu, védský text, jenž nám dává pochopení, kdy si začínáme uvědomovat, že jsme duchovní - a to je důležitý bod. My všichni máme těla a těla jsou stroje.

Stejně jako když někdy jdete do nemocnice a oni vám část vymění nebo spraví volné šrouby. Je to jako když auto vjede do garáže. Jaký je rozdíl? Je to stroj. Oni s tělem také zachází jako se strojem. A tělo je v sanskrtu popisováno jako yantra - stroj. Takže jako součást pokroku se naše uvědomění stává širším a hlubším. Když si začneme uvědomovat, že jsme duše, pak se nám otevírá celá duchovní dimenze. Pak je zde Krišna. Mezi individuální duší a Krišnou je vztah a tento vztah je zde pořád. ON poskytuje energii Slunci a Slunce svítí. ON dává chuť tomu, co jíme - zelenině. ON dodává... To je první vztah.

Druhý vztah je z naší strany - pocit vděčnosti. Už nepovažujeme všechno za samozřejmost a jen tak nevyhazujeme odpadky na vrcholu planety, ale vyvíjíme vděčnost za dary, které jsme obdrželi. Vidíme, že dostáváme dary a poté je vracíme tím, že dáváme sebe. Tím, že se odevzdáme vyšším hodnotám a tím, že se dáme ostatním lidem.

Takže když se v nás začnou projevovat některé z těchto vlastností - dávání, dělání něčeho pro dobro všech místo toho, že jenom bereme, začneme si všímat změny přicházející ze zpívání. Pak zjistíme, že jsme díky tomuto zpívání získali sílu mysli. Získáme zaostření. Jsme schopni ovládat svou mysl a soustředit se na cíl. A jak jsem řekl, může to postupovat výš a výš, až člověk  zpívá s čistou oddaností a uvědomí si, že v této mantře je vše. Vše!

To je však velmi vysoká úroveň a ne všichni z nás jí mohou dosáhnout. Ale alespoň na nějakou dobu získáme připoutanost ke zpívání. To je požehnání, protože to znovu do našeho života přinese pozitivní energii a znovu se staneme soucitnými. Jako když například řekneme, že nebudeme jíst maso - je to díky soucitu. To je soucit. Pokud by zvířata měla volební právo, jsem si jistý, že by založila vegetariánskou stranu. Ona chtějí žít a proč je nenechat žít. Takto postupně začnou být rozvíjeny takové vlastnosti. Mantra tedy způsobuje změnu povahy, protože z nás dělá vědomé si duchovního celku, jehož jsme součástí, a my začneme brát toto místo jako součást tohoto celku, namísto toho, abychom sami sebe viděli jako oddělené entity  já a moje. Tímto způsobem děláme pokrok.

Úvod před kírtanem, 22. května 2015, Cronulla, Austrálie

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat