čtvrtek 3. prosince 2015

Oblast zaměření

Naše hnutí se rozrůstá, a to nejen v číslech, ale také ve své složitosti! V raných dnech, kdy Šríla Prabhupáda zakládal kazatelskou misi, bylo tohle hnutí jednodušší. Členové byli stejnorodější - lidé podobné věkové skupiny a všichni zapojení ve stejné činnosti.

Nyní je zde mnohem větší různorodost! Různorodost členů hnutí a také různorodost v různých druzích programů, takže potřebujeme velice široké hnutí! Potřebujeme hnutí, které poskytne různé způsoby k zaměstnání se ve vědomí Krišny pro všechny druhy lidí, protože vědomí Krišny je možné za jakýchkoli životních podmínek, a proto je určeno pro všechny. Není zde jen určitý stereotypní způsob praktikování vědomí Krišny. Takže v tomto ohledu je zaměstnání něčí povahy cenné!


V posledních letech se klade velký důraz na individualitu, na zaměstnání se podle naší povahy, na nalezení našeho přirozeného místa ve vědomí Krišny. V dřívějších letech tohoto hnutí byl důraz kladen na oběť - oběť pro misi a oběť pro naši povahu. Tam, kde lidé hledají více individuální projev, jsou obě tyto součásti. Můžeme také vidět kreativnější způsoby zaměstnání se v oddané službě, což otevírá více možností k tomu, aby se zapojilo více lidí. Takto jsme ustanovili naše hnutí tolika různými způsoby ke společnosti! To je dobré a pěkné, ale ten duch oběti stále zůstává velmi cenný. Duch toho, že pro vyšší zájem dáme jednoduše stranou své vlastní představy!

Šríla Prabhupáda kladl důraz na rozdávání knih a tento důraz neodejde - bez ohledu na to, co děláme. Byly časy, kdy byl kladen důraz na rozdávání knih v Hare Krišna hnutí jako celku a bylo jen malé procento těch, kteří nebyli součástí toho zaměření na rozdávání knih. Časy se však změnily a distribuce knih se stala okrajovým programem - doprovodný program. Jako hlavní proud se to zmenšilo.

V posledních letech vidíme celosvětovou obrodu rozdávání knih. Je zde jeho nárůst a zvyšuje se i zaměření na knihy, jak ukazují statistiky. Takže jak se říká - kyvadlo se houpe. Houpe se z jedné strany na druhou, ale přání Šríly Prabhupády zůstává v platnosti. Ať už má naše komunita v různých historických okamžicích různé formy, Prabhupádovy touhy stále zůstávají jako neobyčejný zdroj požehnání! Můžeme získat takové požehnání jednoduše tím, že se budeme snažit naplnit přání Šríly Prabhupády.

Proto to znovu a znovu přichází do popředí, i když občas se to zaměření zmenší, ale zůstává v rámci hranic autorizovaného vaišnavského chování. Pokud nepochopíme důraz, který Šríla Prabhupáda dal, anebo body, které vyzdvihoval, pak tak trochu vyschneme. Proto je naše spojení se Šrílou Prabhupádou extrémně důležité a musí zůstat v ohnisku zájmu našeho hnutí. Pak bude naše hnutí vzkvétat!

Přednáška, květen 2011, Rádhádéš, Belgie

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat