pondělí 6. dubna 2015

Pomoct si sám?

Před dlouhou dobou jsem žil ve Vrindávanu. Ve vesnických oblastech bylo někdy zdravotnické vybavení horší než nemoc. Jednou jsem byl v nemocnici a lékaři nade mnou bojovali - jeden říkal, že to je malárie, a druhý, že břišní tyfus!

No skvělé, já jsem si myslel, že to byla malárie. Musel jsem si sám koupit léky, takže jsem někoho poslal, aby mi nějaké na malárii koupil, a ten doktor, který říkal, že mám tyfus, mi řekl: "Zemřeš!"

Nějak jsem to však přežil a dostal se z nemocnice. V chrámu jsme mívali knihu s názvem Kde není lékař. Byla velice dobrá a hodně populární, všichni ji četli - já také. A když jsem ji četl, myslel jsem si: "Ano, tohle mám. Ano, mám břišní tyfus. Jo, taky mám malárii a černý kašel jakbysmet!"

U každé stránky, kterou jste četli, jste si mysleli: "Ano, tohle mám. Tyhle symptomy mám taky!"

Byla to superzajímavá kniha a můžete ji najít i na internetu, ale lékaře to úplně nenahrazuje, to vám můžu říct. Je lepší jít k dobrému specialistovi a nechat jeho zjistit, co vám je. A stejně tak když chcete porozumět Bhagavad-gítě, musíte to obdržet od realizované duše! Proto zde vedle Gíty musí být také guru nebo guru parampara - guruové rozdílných úrovní a učení. Musí zde být učitelé. Sám sobě doktorem - hodně štěstí, můžete si uříznout nohu a myslet si, že je to dobrý nápad!

Přednáška, 18. května 2012, Melbourne, Austrálie

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat