úterý 14. dubna 2015

Drahokam vaišnavské společnosti 2/2

Čaitanja Maháprabhu poukázal na různé oddané, od kterých se učil, takže my bychom měli následovat Jeho příklad. Měli bychom vidět, že oddaní nám dávají dary. Dostáváme dary od společnosti vaišnavů, kteří udělali v minulosti tolik služby. Takto ve skutečnosti funguje společnost oddaných.

‘sadhu-sanga’, ‘sadhu-sanga’ — sarva-sastre kaya, lava-matra sadhu-sange sarva-siddhi haya (ČČ Madhya-lílá 22.54)

Je řečeno, že i okamžik společnosti vaišnavů nám může přinést veškerou dokonalost. Písma to říkají, ale jak to ve skutečnosti funguje? Vaišnavové nám dávají mnoho darů své služby, ale mohou nám dát pouze ty, které osobně mají - nemohou nám dát dary, které nemají. Takže nejdříve člověk musí bohatství získat, aby ho mohl milostivě dávat ostatním. Bohatství vaišnavů je bohatství jejich služby - nepochází z nějaké karmy, ale ze služby Krišnovi a vykonávání výjimečné námahy. Takto získáváme milost vaišnavů - skrze jejich službu. Toto je dar vaišnavské milosti a takový druh společnosti je to, co hledáme.

Dělávali jsme ve Vrindávanu opravdu bláznivé kírtany - divoké, všude, dvě nebo tři hodiny denně; to bylo před tím, než do Vrindávanu přišel Aindra. Jen jsme běhali kolem dokola, od jednoho árati k druhému, a mezi tím jsme obešli celý dům pro hosty a gurukulu a vzbudili všechny děti, které pak běhaly s námi. Tyhle super divoké kírtany byly jako transcendentální teror!

Potom jsem se později ve Vrindávanu stal chrámovým prezidentem, což je služba, kde jste zavření na jednáních, ale sobotní noc jsem měl volno! A to také byla jediná noc v týdnu, kdy měli volno z gurukuly i gurukulís a měli dovoleno přijít do chrámu a být na kírtanu tak dlouho, jak chtěli. Takže jsme celý týden byli zavření - já na jednáních  a děti ve škole. A pak v sobotu večer jsme to rozjeli! Snažil jsem se kírtanem dohnat tyhle děti k šílenství, a potom ještě víc! Myslím, že jsem získal tenhle specifický styl kírtanu tam, a teď přináším stejné  bláznovství i sem - jako svůj dar vám.

ČČ Antya-lílá 7.16, 2. ledna 2015, Simhachalam, Neměcko

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat