pátek 17. dubna 2015

Iluzorní krása

Po letech zpívání můžeme přestat a říct: "Proč tohle dělám? Už to tak necítím. Nevím. Nemůžu se donutit zpívat." Co se stalo? Co se stalo s vaším poznáním? Je to všechno pryč?

Nevíte, že tady není žádná jiná možnost? Nevíte, že hmotný svět je peklo? Nevíte, že jste zde chyceni? Nevíte, že je to všechno překryto iluzorní energií v pěkném balení? Příjemné krásné balení se stuhou a pěknými barvami, ale co je uvnitř? Jed, utrpení. Tento pěkný dáreček, balený se třpytkami, mašlí a tím vším. A vy to chcete, ó Bože, vždyť je to Pandořina skříňka.

V řecké mytologii byla Pandořina skříňka dána lidstvu jako trest a já to nebudu celé popisovat, ale v zásadě šlo o to, že v ní bylo veškeré utrpení hmotného světa a byla to pěkná truhlička. Taková krásná skříňka, od samotného Dia: "Páni, dar od Bohů! Ó, jsme tak šťastliví! Co jen bude uvnitř? Chci to vědět, pojďme se podívat, otevřeme to." A všechno utrpení vyšlo ven.

Takže je zde tento princip pěkného balení hmotné energie - vypadá to dobře, ale uvnitř je utrpení. Když ten balíček otevřete, "Neotvírejte to. Dávejte si pozor, nedělejte to!" Hmotná energie je taková. Když má tedy člověk takové poznání, nezvolí si hmotné pokušení, nestojí to za to.

Šrímad Bhágavatam 3.1.4, 8. března 2015, Stockholm

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat