pondělí 7. října 2013

Návrat do duchovního světa


Když živá bytost odejde z duchovního světa, není to tak, že byste byli v Krišnových zábavách a pak jste odešli do hmotného světa. Řekněme, že jste byli pasáček, a najednou je tam o pasáčka méně. Pak jste jednoho dne zpátky a najednou tu běží zase další pasáček: "Někdo se vrátil zpátky k Bohu!" Tak to popsáno není.
Sanátan Gósvámí popisuje, jak se Gópa Kumár vrací do země a každý v této zemi je duchem nepřitomný. Gópa Kumár se ptá: "Kde to jsem?" Nikdo mu neodpovídá. Všichni tak nějak hledí jedním směrem, dokonce i větve stromů ukazují tím samým směrem, všichni ptáci se dívají tím směrem... Je to směr, kterým Krišna ráno odešel do lesa a všichni, kdo zůstali, se tímto směrem dívají a čekají na večer, na znamení oblaku prachu ve vzduchu. Ještě před tímto oblakem prachu je slyšet flétna...ale je to jen jak vítr vane mezi bambusy v lese a vytváří zvuk flétny! A prach víří jen nějaký vánek. To ještě není Krišna, je příliš brzy! Takže všichni celý den čekají a on to vidí. Tak a Krišna se konečně vrátí z lesa a vidí Gópu Kumára, který je ve svém duchovním těle známý jako Sarúp, a vykříkne: "Sarúp!" Krišna ho uvidí a omdlí.     
A gópové, kteří to vidí, se ptají: "Kdo to je? Je to Kamsův agent?" A jsou připravení být tvrdí. Balarám říká: "Ne ne ne, to je ve skutečnosti Krišnův starý přítel. Krišna je moc rád, že ho vidí" Balarám vezme Sarúpa za ruka a řekne mu: "Zpívej Krišnovi do ucha."


MERCIFUL GOVINDA
Sarúp zpívá Krišnovi do ucha a Krišna přijde zpátky k vědomí, obejme Sarúpa a řekne: "Pojď! Přijmeš se mnou prasádam!" A jdou přijmout prasádam do domu Nandy Maharádže, který už čeká. Rádharání uvařila všechny tyto úžasné sladkosti a ve skutečnosti se ukáže, že Sarúp je rodinný člen. Je spojen se Šrímatí Rádharání, v rodině Šrídháma. Sarúp sedí vedle Krišny, pak dostane Krišna na svůj talíř nějaké sladkosti, ochutná je a udělá obličej - otřesné! Každý je v šoku - co to je? Jašoda se dívá na Rádharání: "Co jsi udělala? Co jsi uvařila? Chceš otrávit mé dítě?"

Krišna říká: "To není k jídlu!" Vezme ty sladkosti, hodí je na talíř Sarúpovi a řekne: "Tu máš, sněz je, protože je vytvořila tvoje rodina!" A Sarúp okusí ten největší nektar, nikdy takový nektar neochutnal, úžasné!
Takže tímto způsobem se vrací zpátky k Bohu - ne že je jen hned zpátky. Ne, Krišna ho přivítá nazpět osobně. Je to velmi osobní věc, návrat k Bohu. Je to taky velmi osobní, když odejdeme - Krišnu to moc raní. Takže takto, ano, skutečně, tento vztah je velmi osobní.

(10.července 2013, Fruska Gouranga, Srbsko) 

Odkaz na přepis v angličtině je zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat