úterý 22. října 2013

Když se Krišna usměje


V Čaitanja Čaritámritě je řečeno, že pokud se člověk dopouští deseti přestupků, tak brzdí výsledek zpívání svatého jména nebo brzdí službu svatému jménu, a ISKCON je hnutí zasvěcené službě svatému jménu.
Zpívání svatého jména není mechanický proces. Spíše přitahuje Krišnu a přitahuje Krišnovu milost, a když při zpívání děláme přestupky, tak se Krišna stáhne. Tudíž když se Krišna ze jména stáhne, pak už není milost jména přítomná stejným způsobem, to záleží na závažnosti přestupku.
První přestupek je možná tím nedůležitějším ze všech - pomlouvat oddané, kteří zasvětili své životy rozšiřování slávy svatého jména. Oddaní jsou naplněni milostí, jelikož oddaní nesou Krišnovu milost. Krišna je potěšen. Krišna je potěšen službou, kterou oddaní vykonali. V knize Krišna je řečeno, že Krišna je Ačjuta, což znamená, že nikdy nepoklesne a nikdy mu neunikne ani ta nejmenší služba, kterou Mu někdo prokáže. Takže když se oddaní tolik odevzdali těšení Krišny, opětuje to a proto se Krišna na Svého oddaného usmívá.
Jak může člověk takového oddaného kritizovat? To Krišnu přímo bolí, proto Krišna nemůže tolerovat, aby byli Jeho oddaní pomlouváni nebo kritizováni. Proto bychom si měli dávat pozor dokonce i na malé kritizování oddaných. Možná to nemusí vytrhnout naší rostlinku bhakti, ale může to zničit naši chuť do oddané služby. Zatímco veliké přestupky proti vaišnavům jsou známé jako přestupky šíleného slona, protože dokážou vytrhnout rostlinku oddanosti! Buďme vždy pozitivní a oslavujme vaišnavy a tak se automaticky přestupkům vyhneme.  

(Durban, JAR, 13. září 2013, zasvěcovací přednáška)

Přepis v angličtině je zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat