sobota 26. října 2013

Dva prsty


Zábava svázání Krišny je zajímavá. Pamatujeme si, že Jašoda se snažila Krišnu svázat, a pokaždé jí chyběly dva prsty provazu. Přidala další provazy – stále dva prsty chyběly – víc provazů – stále dva prsty – ať přinesla provazů, kolik chtěla!
Višvanáth Čakravartí Thákur říká, že poprosila o provazy i sousedy, všechny ve Vrindávanu poprosila o provazy! Svazovala další a další provazy, a nakonec už nebyl ve Vrindávanu k nalezení ani jeden. Byla vyčerpaná z toho, jak pobíhala a sháněla a svazovala všechny ty provazy. Když začala být unavená, objevily se jí na čele perly potu. V tu chvíli matka Jašoda dosáhla meze svého úsilí. Opravdu to dovedla do krajnosti a POTOM přišla Krišnova milost!
Takže jeden prst je za úsilí a Jašody a jeden je za milost Krišny. A najednou byl Krišna svázán! Takže pokud chceme polapit Krišnu, jsou zde dva elementy. Jeden element z naší strany – který nesmí být jen polovičatý, ale musíme dát všechno! Úplně! Ano, vše co máme, musíme dát a obětovat Krišnovi. To je ve skutečnosti to úsilí. Takže tento měsíc je zvláštní měsíc, je to měsíc vynakládání zvláštního úsilí.

(Melbourne, Austrálie, 11.října 2013, domácí program)    

Přepis v angličtině je zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat