úterý 29. října 2013

Kráva


kks vrndavan 2013
Namo brahmanya devaya go brahmana hitaya ca. Šríla Prabhupáda vysvětlil go brahmana, první jsou krávy a pak bráhmanové. Krišna dává kravám takovou důležitost, že dokonce ještě před uctíváním bráhmanů uctíváme krávy. V brahma Samhitě je zmíněno, že v duchovním světě krávy plní všechna přání - jsou známy jako krávy surabhi. Vytváří oceány mléka, kšírabdhy. Krišna přebývá ve svém transcendentálním sídle, kde je neomezený počet krav. Je popsáno, že když byl Krišna zde ve Vrindávanu, měl nekonečně mnoho společníků pasáčků a každý z těchto společníků měl obrovské množství krav a telátek. 
Když pomyslíme na počet krav v těchto zábavách, někdy si říkáme, jak se všechny vešly na úzké cestičky ve Vrindávanu - musely tam být obrovské dopravní zácpy! Ale nějakým způsobem jde Krišnovým řízením vše hladce. 
Svět, ve kterém jsou ochraňovány krávy, je vskutku Krišnovým zřízením, je to přirozený způsob existence. Nyní od toho žijeme tak vzdáleni. Jeden den tady uctíváme krávy, takže přirozeně máme ke kravám vřelé pocity, ale náš každodenní život je život se stroji - výsledkem toho je, že naše životy jsou bolestivé. Je to složité, v našich životech je boj udělat cokoli.
Tady ve Vrindávanu můžeme vidět, jak si Indie hraje s moderní technologií a ne vždy jí chápe. Dneska jsme viděli plameny šlehající z nějaké skříňky s elektrikou a nevypadalo to dobře, ale někdo říkal jako "to je ok, to je ok!" No, nevypadalo to ok!
Pamatuji si, jak se v Indii naučíte v dopravě modlit.
Dvě vozidla se k sobě blížila ve tmě noci, a jeden z řidičů poklinbával, spal? - vypadalo to vážně. Vozy se přibližovaly a přibližovaly a srážka vypadala nevyhnutelně. Kdyby to byla auta...ale byly to volské povozy, tak se nic nestalo! Dokonce i když řidič usne, voli zůstanou vzhůru! Takhle se voli sami pohybují a mnohokrát jsem tady ve Vrindávanu viděl, jak jdou volci v noci na trh a majitel vzadu spí a když dorazí na tržiště, voli spí a majitel pracuje! Takže pracují ve směnách! Jinými slovy je to velmi praktická kultura. Kultura, která není nepřátelská k přirozenosti.

(Vrindávan, listopad 2010, přednáška na Góvardhan púju)

Odkaz na přepis v angličtině je zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat