úterý 21. února 2017

Mnoho problémů, jedno řešení

Úcta se vytratila už před mnoha generacemi. Ale milost Pána Čaitanji pronikla i do hříšných životů pokleslých lidí ve světě, kde vše směřuje špatným směrem. Hříšné činnosti pokrývají celou planetu, to je skutečnost. Proto toto není doba, kdy bychom se měli cítit dobře. Není to doba, kdy bychom měli zůstat ve svých chrámech, kde je všechno pěkně květinové a sladké. Když se zajímáme jen o sebe, není to dostatečné. Nemůžeme očekávat, že budeme ochránění od vlivu iluzorní energie, která je všude kolem, tím, že budeme zůstávat na našem malém ostrově uprostřed oceánu, protože dokonce i v chrámu bují hmotné touhy velice silně.

Oddaní zjišťují, že vnějšně přijímají duchovní život, ale uvnitř se potýkají s obtížemi. Cítí tlak od mysli a smysly jsou velice silné a někteří podléhají. Jak to překonat? Jak s tím naložit? Jak ovládat mysl? Tato otázka už byla vznesena tisíckrát. Znovu a znovu, mnohokrát se už mnozí na tuto otázku ptali. „Jak mohu porazit mysl? Jak mohu přemoci chtíč? Jak můžeme překonat hmotné touhy? Jak se stát pokorným? Jak se mohu stát duchovním učitelem? Jak se mohu stát světcem, když jím ve skutečnosti nejsem?“

Jak??? Klíčem je oddaná služba. Jednoduše se zapojit do oddané služby natolik, aby nezbyl žádný čas na starost o vlastní mysl a smysly! Kdykoliv je nějaký čas a mysl je rozrušená, odpovědí je více služby. Když je mysl rozrušena z přílišné služby, tak je to v pořádku. Tak je to dobře, jinak by byla rozrušena z hmotných věci.

Ranní přednáška, 9. prosince 2011, Durban, JAR

Původní článek z kksblog.com přeložil Madhupandit dás.

1 komentář:

  1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat