pondělí 13. února 2017

Dychtivost po milosti

Při uctívání Božstev je od začátku až do konce vše předepsáno. Jako například to, že nesmíte nikoho před Božstvy kárat, nesmíte před Božstvy plakat s výjimkou slz z extáze, nemělo by se před Božstvy jíst, s výjimkou čistého mahá prasádam, které by naopak mělo být uctěno okamžitě, protože to je milost a povaha milosti je taková, že když si ji nevezmeme ihned, může zmizet!

Proto když přijde milost, vezměte si ji bez váhání hned! Sarvabhauma Bhatáčárja byl probuzen Pánem Čaitanjou. Přímo do postele mu Maháprabhu dal prasádam Pána Jagannátha a on jej bez vyčištění zubů okamžitě přijal. Mahá prasádam by se mělo přijímat bez otálení.

Vzpomínám si, jak v počátcích ISKCONu seděli Brahmánanda a Tamál Krišna Mahárádž vedle sebe u prasádam. A Šríla Prabhupáda dal opravdu velkou kuličku simply wonderful Tamál Krišna Mahárádžovi, který si ji šetřil na konec jídla. A Brahmánanda prabhu, jenž seděl vedle něj, ji viděl, a najednou po ní z ničeho nic chňapl a obratem ji spolkl! Tamál Krišna Mahárádž poté řekl Prabhupádovi: „Ale... on právě.....“ a Prabhupáda odpověděl: „To je povaha milosti!“ Pokud si ji nevezmete okamžitě, může vám zmizet.

Tímto způsobem můžeme ocenit, že bychom měli být dychtiví a probuzení. Vaišnava má takový radar na detekci milosti – neustále všude hledá, a když ji nalezne, hned si ji vezme. A není to jen jedlá milost, ale milost ve všech podobách.

Jednou jsem dělal takovou studii a skrze Šrímad Bhágavatam jsem zkoumal různá slova, která jsou použita pro milost – někdy to je daya, občas je to kripa, jindy zase anukampa. Ale v desátém zpěvu, když přijde na řadu Vrindávan a transcendentální situace obyvatel Vrindávanu, jediné slovo pro milost  tam je PRASAD! Vše vidí jako prasad přicházející od Krišny, a tak neustále hledají Krišnovu milost.

Ale my jsme nechápaví. Prabhupáda často opakoval, že jsme nechápaví a nejme citliví na milost. My to prostě nevidíme! Krišna je zde v tolika podobách, přímo zde v hmotném světě – je to úžasná věc. Duchovní svět je přímo zde.

Kadamba Kánana Svámí, 7. prosince 2016, Melbourne, Austrálie, ŠB 3.26.46

Původní článek z kksblog.com  přeložil MadhuPandit dás

Žádné komentáře:

Okomentovat