pátek 28. října 2016

Společnost světských lidí

Pro sannjásího je sdružování se světskými lidmi jako dobrovolné pití jedu. A nejen pro sannjásího, ale i pro oddaného. Člověk by se neměl sdružovat s ženou, která je závislá na chtivých touhách, a ani s muži, kteří jsou závislí na takovýchto ženách. Není to doporučeno pro toho, kdo je vážný ohledně návratu zpátky k Bohu, protože je řečeno, že pohlavní život je řetěz - maithunya argara, řetěz, který nás poutá ve vězení hmotné existence.

"Ale vždyť je to přirozené, ano, přirozené, co můžeme říct? Nemůžete být tak nepřirození... Je to jeden z přirozených sklonů těla, stejně jako hlad a žízeň! Také to není jen tohle... je to něco jako prostředek k vyjádření náklonnosti a lásky..."

Ano, člověk musí také rozlišovat mezi hrubě chtivými aktivitami, jako je například navštěvování vykřičené čtvrti v Amsterdamu, a výměnami v láskyplném vztahu. To je také pravda. Ten rozdíl je dán, a proto Krišna říká: "Ano, mezi manželem a manželkou." Pak je to něco jiného. Ve védské kultuře se manželé společně věnovali duchovnímu životu, ale v dnešní době to tak vždy není. Duchovní život, pokud tam vůbec je, je něco symbolického, a pro většinu něco v pozadí. Není to to hlavní. Ale ve védské kultuře byl duchovní život na prvním místě. Byl důležitou součástí života - to hlavní, a tím by také měl být! Proto by sexuální život měl být v rámci náboženských principů, v rámci manželství.

Pro nikoho z nás není prospěšné sdružovat se s lidmi, kteří jsou ovládáni chtíčem. Alespoň ne příliš důvěrně. Když se někdo velmi spřátelí se světskými lidmi, potom se za nějakou dobu stane také světským.

Přednáška, 31. července 2005

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat