úterý 18. října 2016

Měsíc Šrímatí Rádharání


V Bhagavad-gítě 10.35 Krišně říká, že ze všech měsíců „jsem márga-šírša“, což je jméno pro období listopad - prosinec. Je řečeno, že před Krišnou je Šrímatí Rádharání – Rádha-Krišna, Rádha-Šjám, Síta-Rám, takto. Nejdříve je zmíněna Pánova společnice. Proto měsíc Kártik, který přichází před tímto měsícem márga-šírša, je měsícem Rádharání.
Je to měsíc, kdy meditujeme o čisté oddané službě, jelikož ONA vlastní čistou oddanou službu. Vůbec žádný kompromis, žádný vlastní zájem, má v mysli pouze Krišnův zájem a nic jiného než Jeho zájem.

To je čistá oddaná služba a tu najdeme u Šrímatí Rádharání, takže tento měsíc Kártik je o tomto. Každý, kdo tedy dělá obyčejně tak nějak kompromisy ve své oddané službě, se bude během tohoto měsíce Kártiku snažit o čistou oddanou službu. V tomto měsíci může člověk přijmout sliby, že bude vykonávat nějakou zvláštní službu, protože tento měsíc je měsícem Šrímatí Rádharání. Ona si speciálně všímá služby, kterou prokazujeme, a když nás doporučí Krišnovi, tak nám bude i On nakloněn. Rádharání je velice milostivá a má měkké srdce. Proto je tento měsíc obzvláště velmi příznivým časem pro to, abychom se snažili a přitáhli milost. Tímto způsobem se na měsíc Kártik připravujeme a přemýšlíme, jakou zvláštní službu můžeme nabídnout.

(Melbourne, Austrálie, 11.října 2013, domácí program)

Přepis v angličtině naleznete zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat