středa 12. října 2016

Duchovní jistota

Nemáme úplnou volnost žít své životy, jak bychom chtěli: „Prakrteh kriyamanani, gunaih karmani sarvasah.“ Duše zmatená vlivem falešného ega se považuje za vykonavatele činností, které ve skutečnosti provádějí tři kvality hmotné přírody. (Bhagavad Gíta 3.27)

Spíše je zde scénář, podle kterého vše běží i přesto, že máme tolik vlastních tužeb. Uprostřed všech těch: „Chci toto, chci tamto. Chtěl bych být zde. Chtěl bych být tam. Všechno tohle bych si přál dělat.“ Ale nakonec tento scénář určí, co je nám dovoleno a co nikoliv, kde bude úspěch a kde bude porážka. Časem si více a více začneme uvědomovat, že věci nejsou pod naší vládou; když vidíme, že se neděje to, co bychom si přáli. Jsme ovládáni hmotnou energií a okolnostmi.

Někdy jsme úspěšní a překvapí nás to. Bylo to něco velice těžkého, a přesto se nám to podařilo. A každý na to říká: „No Páni! To se ti opravdu povedlo!“

Ale pravda je taková, že se to prostě stalo, nějakým způsobem se to podařilo a byl z toho úspěch. A někdy jindy na něčem tvrdě pracujete, opravdu důsledně, a úspěšné to není. „To přece není logické. Už jsem to udělal stokrát a fungovalo to. A teď to nefunguje. Proč?“ Takto jsme v hmotném světě, kdy závisíme na tom, co připraví Krišna, který všem poskytuje věci skrze Svou hmotnou energii.

Duchovní život je ale jiný. V duchovním životě si můžete být jisti. V hmotném životě si nejste nikdy jisti. Nikdy si nemůžete být v hmotném životě ničím jisti, ale v duchovním životě si ve skutečnosti jisti být můžete. Výsledek je zaručen, je to jisté.

Pokud se zapojíte do oddané služby, přijde úspěch. „Etavaj janma-saphalyam,“ pokud chceme dovést svůj život k úspěchu, „dehinām iha dehiṣu,“ (CC Adi 9.42zatímco jsme nyní v tomto těle, použijme ho ke službě Krišnovi. Pak jistě přijde úspěch. Toto je pokyn písem.

Kadamba Kánana Svámí, 20. března 2014, Melbourne, Austrálie, Šrímad Bhágavatam 2.7.52

Přeložil Madhu Pandit dása

Žádné komentáře:

Okomentovat