středa 30. března 2016

Upřímnost vaišnavy

Pověst Krišnova oddaného je zásadní. Oddaný je přirozeně čestný a odpoutaný. Nepoctivost je znakem hmotné připoutanosti, je známkou toho, že si myslíme, že my sami musíme být kontroloři. "Tato situace se mi vymyká z rukou! V tomto světě dharmy nezískávám to, co potřebuji, a tahle poctivost mi blokuje cestu. Teď už mě může zachránit jenom lež!"
Tohle znamená, že chceme být kontrolory, znamená to, že chceme tu situaci pevně uchopit tak, abychom z toho MY mohli těžit. Znamená to, že máme plodonosný záměr, kalkulujeme pro náš zisk a myslíme si: "Ovládám tento vesmír a musím zařídit, aby vše bylo na správném místě tak, aby to bylo pohodlné pro mě!"

To ukazuje na nedostatek spoléhání se na Nejvyššího Pána, nedostatek pochopení, že Krišna to zajistí a Krišna se postará. Proto se vaišnava přirozeně uchyluje k poctivosti. Nepřijímá útočiště u manipulací, lží a intrikářství. Ne, všechno je nesobecké pro Krišnu. Vaišnava ví: "Nejsem kontrolor, jen se snažím a Krišna všechno zařídí." Proto je upřímnost oddaným přirozená. Je to kvalita dobra, svatosti, důvěryhodnosti a transparentnosti.

Upřímnost vaišnavy je důležitá, protože pokud nejsme poctiví, kdo přijme toto poselství vědomí Krišny? Kdo nám uvěří? A pokud nám lidé nebudou věřit, nebudou věřit ani tomu, co říkáme. Proto je pro oddaného, který je jednoduchý a nemá co skrývat, upřímnost zásadní. Když člověk přijme tuto pozici, že není co skrývat, nejsou zde žádné hříšné činnosti, žádní kostlivci ve skříni. Jak jednoduchý a pěkný je potom život - bez přetvářky a masky - jen buďte takoví, jací jste.

Šrímad Bhágavatam 9.10.21-22, 16. ledna 2015, Bhaktivedanta Manor, Anglie

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat