pátek 18. března 2016

Mylná hmotná pojetí

Nedávno jsem si koupil knihu Sadanandy Svámího, německého sanjásího a duchovního bratra Šríly Prabhupády, žáka Šríly Bhaktisiddhanty. Byla to jeho kniha a kniha jeho žáka Vámany dáse, který byl spisovatelem, v Rakousku známým jako Walter Eidlitz. Několik jeho knih bylo také přeloženo do angličtiny.

Sadananda Svámí psal o utrpení v hmotném světě, a pak řekl: "Neměli bychom mít mylnou představu, že hnutí Pána Čaitanji je určeno ke zmenšení utrpení hmotné existence. Nemá tento účel, ale je určeno k tomu, aby zaplnilo prázdnotu v našem srdci." To byl ve skutečnosti velmi hluboký bod. Když jsem to četl, přemýšlel jsem: "Páni, nikdy jsem tento bod skutečně takto jasně neformuloval, dokonce ani ve svých myšlenkách!"

Ale ano, prázdnota v srdcích se naplní; srdce přetéká, když je zde extáze, stejně jako srdce Dévakí, jež bylo naplněno. Vzpomeňte si, jak Dévakí otěhotněla skrze srdce. Byl to Vasudév, kdo původně čistě zplodil Krišnu a tohle čisté vědomí Krišny bylo přeneseno do srdce Dévakí, jež potom otěhotněla z této lásky ke Krišnovi a Pán se projevil v jejím lůně.

Šrímad Bhágavatam 10.2.19, 2. února 2016, Bhaktivedanta Manor, Anglie

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat