středa 5. srpna 2015

Vaše realizace

Otázka: Jak kážete z vlastní realizace? 

Je zde písmo a pak jsou zde áčárjové, kteří dávají své realizace z písem. Můžeme studovat jejich realizace, což nám pomůže lépe porozumět písmům. Šríla Prabhupáda řekl: "Mé významy jsou důležitější než verše Šrímad Bhágavatamu." A není to jakože... je tohle pokorné? Ano, je to pokorné, protože jak my sami můžeme chápat tyto verše. Proto Prabhupáda dává vysvětlení. Tímto způsobem se nejdříve díváme na realizace áčárjů, a to nám pomůže k hlubšímu porozumění. Pak přijdou z našich vlastních zkušeností i naše vlastní realizace. Začneme praktikovat duchovní život a následovat příkazy písem a získáme určitou zkušenost; to je realizace. Můžeme hovořit na základě vlastní zkušenosti, ale ne mimo ni.

Když začneme spekulovat o věcech, které jsme nezakusili, pak je to obtížné. Je zde pouze kousek procesu, který je v rámci naší realizace, a dál vše, co můžeme dělat, je citovat písma a áčárji. Když ale hovoříme například o zápasení, které je na začátku vaidhi bhakti, všichni ho známe, a víme také, jak to překonat. Není snadné upevnit se a každý den zpívat šestnáct kol, ale bude to snazší, když to děláme regulovaným způsobem a když to každý den provádíme ve stejný čas. Máme nějakou realizaci se sádhanou, protože ji všichni praktikujeme a můžete cítit, kdy to jde lépe a kdy ne.

Takto získáváme nějaké realizace, uvědomili jsme si, že jedení má co dočinění s naší sádhanou a že musíme ovládat svůj jazyk. Musíme jíst usměrněným způsobem - to se stane realizací. V této fázi už to není jen to, co říkají písma: "Člověk musí ovládat jazyk." Ne, už jsme si to osobně vyzkoušeli! A takto se díky tomu, že jsme to osobně prožili, stáváme silnějšími v uplatňování. "Ano, v písmech je to řečeno a já to vím i z vlastní zkušenosti, proto takto zcela určitě budeme žít!" Když je to zrealizováno, máme na to více síly.

Šrímad Bhágavatam 1.3.42, 11. května 2015, Brisbane, Austrálie

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat