neděle 30. srpna 2015

Navždy

Kadamba Kánana Svámí, 20. prosince 2012, Durban, Jižní Afrika, ŠB 12.6.40 

Věčná láska

Poslouchal jsem přednášku Šríly Prabhupády a Prabhupáda říkal: „Láska je pro Krišnu.“ My si myslíme, že milujeme tolik věcí, ale veškerá ta láska nevydrží. Jediná láska, která vydrží je láska ke Krišnovi. Žádná jiná láska nemůže vydržet bez ohledu na to, jak hluboce může být vnímána nyní.

Obdobně jako mezi rodiči a dětmi, taková hluboká láska, ale jak dlouho jsou tyto duše spolu? Bhágavatam se na to dívá z vyšší perspektivy, z většího náhledu na čas a poukazuje nám na to, že život za životem živé bytosti procházejí skrze mnohá zrození v hmotném světě a na chvilku, obdobně jako dvě stébla trávy plavou společně v řece času, právě tak na takovou chvilku tyto stébla plavou spolu dokud je vlny času od sebe neoddělí. Takže naše hmotná láska, a to i k těm, kteří jsou nám velice drazí, čas nás prostě jednou rozdělí!

Ale to neznamená, že když jsme tuto filozofii pochopili, že bychom se museli stát naprosto chladnými a že v tomto světě nemají žádné lidské vztahy a sympatie smysl atd..  Ne, můžeme zůstat láskyplní, ale musíme porozumět, že tyto pocity lásky se stanou skutečně smysluplné, jen pokud je spojíme s Nejvyšším Pánem., protože potom se do toho vztahu dostane ten věčný element. Potom je v takovém vztahu náklonnosti přítomný věčný duchovní pokrok.

Pokud nedáváme Krišna vědomí těm, které milujeme, pak to není vůbec žádná láska! Pak je to jen iluze. Na chvilku, „Tak moc tě miluju!“ a poté to vše opět zmizí. V hmotném světě neexistuje nic jako věčná láska.

Věčné vztahy

Někdy jsou nějaké duše spolu i několik životů v různých vztazích. Přijde na věc, nemusí být vždy manžel a manželka. Mohou si role vyměnit – manžel se stane manželkou a manželka se stane manželem, nebo se jeden z nich stane dítětem druhého. Tolik různorodých komických vztahů kde jsou po určitou dobu duše spojené a pak se zase časem oddělí. Ale mezi vaišnavy může být vybudován věčný vztah. Takové existují, když se vaišnavové zapojí společně do oslavování Nejvyššího Pána. Potom se vše stane věčným…. vztahy se stanou věčnými a budou pokračovat v duchovním světě. A to je možné i pro oddané, aby pokračovali svou věčnou službou v duchovním světě.

A také vztahy mezi Guruem a žákem jsou popsány jako věčné. Ale otázka může být položena, zda to znamená, že ten vztah zde byl už dříve? Věčné znamená navždy, ale i vždy dříve! Toto je téma, které bylo diskutováno už mnohokrát, a jsou zde různé názory, a není to úplně jasné. Nemáme úplně čisté důkazy. Někdo říká ano, věčné znamená navždy i vždy předtím! Jiní řekli, že věčné znamená od teď až navždy o tom jak se vztah vyvine v tomto světě a pokračuje navždy. Ať už je to tedy jakkoliv, nejdůležitější pro nás je, že je to navždy…

Původní článek v angličtině je zde.








Žádné komentáře:

Okomentovat