úterý 19. srpna 2014

Speciální áčárja

Kadamba Kánana Svámí, 11. dubna 2014, JAR, Lekce na domácím programu


Šríla Prabhupáda, jako starý muž udělal tolik věcí. Ano, on to všechno táhnul, všechno! On věděl, kde najít všechny informace a cokoliv získal z Gaudía Math, z rozličných zdrojů a zkušeností, vše přišlo dohromady a to ho udělalo úžasným! Můžeme Šrílu Prabhupádu oslavovat jako speciálního áčárju, více než duchovního mistra. Můžeme ho oslavovat za to, že je speciálně zmocněný Krišnou, aby učinil misi, která nastane pouze jednou za den Brahmy. Jen jednou ve dni Brahmy se Pán Krišna zjeví ve dvápara juze. Jednou ve dni Brahmy se Pán Čaitanja potom zjeví v kali juze  a následně je milost Pána Čaitanji rozšířena z Východu na Západ, to je jen jednou za den Brahmy. Pak nastane zlatý věk všude na světě. A tohle udělal Prabhupáda, On přivezl poznání z Východu na Západ! A nikoliv jen uměle, ale hluboce ho zde ustanovil. Ne jen nějakou jednou lekcí, ale přivezl ho z Východu na Západ tím, že ho zasadil do srdcí lidí a učinil tak změnu – skutečnou změnu!

Nicméně, ne každý udržel vše, co dostal. Někteří odpadli, ale cokoliv se stalo, nemohli opustit Prabhupádu, to nedokázali! Nikdy nemohli zapomenout, nikdy nemohli opustit Krišna vědomí. Jiní s vírou vše udržovali – to jsou ti slavní, to jsou ti šťastliví, protože ti, co opatrně a věrně pokračovali, ti jistě jdou zpět k Bohu.

tat te 'nukampāṁ su-samīkṣamāṇo
bhuñjāna evātma-kṛtaṁ vipākam
hṛd-vāg-vapurbhir vidadhan namas te
jīveta yo bhakti-pade sa dāya-bhāk
Čaitanja Čaritámrita, Madhya líla, 6.261


Je řečeno, že ti kdo tolerují potíže, tlaky smyslů, svádění hmotné energie, těžkosti které přijdou cestou a vytvoří neskutečné situace „tat te 'nukampāṁ su-samīkṣamāṇo ten, kdo to věrně snáší, se stane „dāya-bhāk“ oprávněným zdědit milost Pána jít zpět k Bohu. Takže ti věrní – takoví musíme být. To je něco o čem bychom měli přemýšlet!

Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat