sobota 30. srpna 2014

Hlubší smysl života

Kadamba Kánana Svámí, 27. června 2014, Amsterdam, Holandsko, ŠB 5.3.17

Lidé dělají spoustu věcí. Jako právě teď znovu nastal čas světového poháru. Lidé mávají vlajkami. Postupně se to stupňuje až do finále a napětí stoupá a je to stále více a více vzrušující. Tako zůstávají zaměstnaní, mají co dělat. Ale k čemu to je? Jaký smysl toho celého?

Je to jen způsob jak zabít čas, jeden ze způsobů jak se pobavit. Nemá to žádný hlubší smysl a nepomáhá to k žádnému hlubšímu pokroku v životě. Život je určen k dotazování se na Absolutní Pravdu, na Absolutní Pravdu, jako athāto brahma-jijñāsā (Vedānta-sūtra 1.1.1). Co je cílem života?

Když přijde řeč na fotbal, Šríla Prabhupáda jednou řekl, „My si myslíme, že jsme hráči, ale ve skutečnosti jsme míčem, protože můžeme být kterýkoliv moment nakopnuti a být ze hry venku.“ A proto my jsme míčem a nikoliv hráčem!

Takže, když se podíváme na život, není to jen hřiště, místo pro hraní. Můžeme vidět, že cíl života je štěstí, „Tak proč jen nedostávám to štěstí? A jak mohu skutečně toho štěstí dosáhnout?“ Tyto druhy otázek jsou o hlubším smyslu života, dokud se nezačneme ptát na takovéto druhy otázek, budeme jen jednoduše mrhat časem a neuděláme žádný skutečný pokrok v životě.

Život je určen k růstu a život je k tomu, abychom vyvinuli lepší kvality jako osoba. Pak můžeme říci, „Ano, udělal jsem nějaký pokrok.“ Co se týče hmotného pokroku, ten máte chvilku a pak se to zhroutí, protože to je přirozenost hmotného života! A proto se zde zaměřujeme na hovory, které směřují k povýšení života nad dočasnou realitu a na naše spojení s věčnou realitou.


Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat