pátek 7. června 2013

Nrsimha Čaturdáší

Bhágavatam popisuje, jak hříva Pána Nrsimhadéva roztrhala mraky. Jeho oslňující oči odcizily záři oblohy. Jeho dech znepokojil oceány. Při zaslechnutí jeho řvu, začali všichni sloni na světě plakat. Nicméně, když Pán Nrsimhadéva viděl malého Prahláda, klanícího se jeho lotosovým nohám, stal se nejextatičtějším v lásce. Pozdvihnul Prahláda, umístil svou lotosovou ruku na chlapcovu hlavu, protože Jeho ruka je vždy připravena vytvořit v oddaných nebojácnost.

Ve své extatické podobě, láskyplně objímá drahého Prahláda a tak znovu a znovu přitahuje oddané z celé Evropy. Každoročně hledají útočiště u Šrí Šrí Prahláda Nrsimhadéva v jeho domově na Simháčlam (v Německu), po čtyřdenní oslavu Nrsimha Čaturdáší. A když si Pán přeje párty, ví jak to udělat stylově!

Kromě Kadamba Kánana Svámího zahrnoval seznam hostů Kavičandru Svámího, Bhakti Vaibhavu Svámího, Ravindra Svarůpu, Prithu Prabhua, Vedavyasa Prabhu, Narayani Mataji, Dina Sharana mataji a Devakí Mataji. Přítomné byly také tři filmové štáby. Dva z národní televizní stanice (ARD) oblečeny v dhótí a ozdobeny tilakem strávili na Simháčalam životem oddaných sedm dní.

Na počátku festivalu Kadamba Kánana Maharáj zmínil, „Tento neobyčejný chrám; chrám, který nám obzvláště připomíná, jak Pán ochraňuje své oddané. Chrámy nejsou nikdy obyčejná místa. Chrámy jsou plné duchovní síly, jsou to místa velkého požehnání. Chápeme, že jen přítomností tohoto Božstva, by bez Něj Evropa nebyla stejná. Jsme šťastliví, že můžeme toto místo navštívit.. ve skutečnosti získáváme Pánovu speciální milost.“

S vytažením Garudovy vlajky slavnosti započaly. Byla vykonána spletitá jagja k vyvolání příznivosti. Spontánní kírtan ozdobil noci. Na mangala árati stovky očekávajících tváří dychtivě vzhlíželi k prvnímu daršanu Pána Nrsimhadéva. Kírtan vedený Prithu Prabhuem byl sladk a extatický. Pro inspiraci do japy oddaných byl Nrsimhadéva veřejně koupán vonnými oleji v 6 hodin ráno. Při vítání byl Pán oděn do oslnivého červeného sametu. Kadamba Kánana Maharáj vedl hodinu dlouhý gurupůja kírtan k nažhavení festivalového ducha. Zbytek rána byl stráven absorpcí do zábav Pána Nrsimhadéva recitován ústy mnoha svatých osob.

Maharája citoval Šrílu Bhaktisiddhántu Sarasvatího Thákura který řekl, že Prahláda mohl vidět Nejvyššího Pána kamkoliv se podíval. Hiranjakašipu nedokázal vidět Pána vůbec nikde. A my jsme někde mezi Hiranjakašipuem a Prahládem. Tímto způsobem se Bhágavatam stává zrcadlem, které odráží naši povahu v různých osobnostech.

Než jsme se nadáli byt tu čas královského abhišku, nepopiratelného vrcholu dne. Litry mléka a jogurtu stékaly po Pánově černé žulové podobě. Tekuté chí a med zanechaly třpytivý lest. Nrsimhadéva byl koupán v čerstvých ovocných džusech, že byla jejich přirozená bohatost cítit i v davu. Nrsimhadéva byl pokryt vrstvami banánů! Lavina girland z čerstvého a sušeného ovoce, s náhrdelníkem z jahod navrchu dala Pánu Havajskou náladu. Jako již tradičně, létaly mahá-prasádam girlandy po chrámové místnosti. Nakonec byl Nrsimhadéva poprášen oranžovým a červeným práškem byla mu nabídnuta girlanda z koblih! Během dvouhodinového obřadu, Bhakti Vaibhava Maharája a Kadamba Kánana Maharáje vedli extatický kírtan.

Krátce po abhišku Maharája spontánně pokračoval v kírtanu s menší skupinou oddaných zatímco pujárí čistili a oblékali Pána Nrsimhadéva za oponou. Společný kírtan až do 4. hodin, kdy byl daršan Pána v jeho třetím novém obleku z pestrobarevných okvětních lístků růží. Když se zastavil kírtan, pokračovalo Nrsimha kathá, nenechávajíce ani moment volný. Byli jsme omráčeni mnoha příběhy, jak Pán chraňuje své oddané.

Po Gaura árati a čtvrtém novém obleku Pána v královské modré a stříbrné, bylo utsava Božstvo přeneseno na palanquin a vzato ven na procesí kolem farmy. Známý harinámový tým Vishnujana s jeho skupinou nenechali nikoho nohy klidné. Večer byl tanec bharat natyam, který vyzařoval kulturu, třídu a jasně duchovní přístup. Bhakti Vaibhava Maharáj vedl mnoho bhajanů až do konečného árati při západu slunce. Ve finále bylo repové představení Nrsimha líly od Gurudáse prabhua (KKS). Jsouce zároveň šástrické a zábavné, zanechalo každého s úsměvem a tleskajíce a dlouho zpívajíce.

Sobota byla zaměřena na různé semináře. Maharája se zaměřil na to, jak se životní zkušenosti stávají našimi učiteli a šástra poskytuje významy pro to, s čím se ve světě setkáváme. Narazil na téma, na kterém plánuje pracovat toto léto, „Mnich a jeho Mantra“. Řekl, že potřebujeme být opatrní, aby se naše Krišna vědomí nestalo příliš „laghu“ neboli příliš lehkým. Musíme se vždy ujistit, že jsme obtěžkáni transcendentálním pohroužením. Téma pohroužení bylo jádrem jeho prezentace.

V neděli ráno se Pán Nrsimhadéva zjevil naprosto pokrytý sandéšem – jen pro případ, pokud by někdo nebyl úplně přesvědčen o jeho sladkém měkkém srdci!

„Myslím, že Nrsimha Čaturdáší je v tomto chrámu unikátní. Na celém světě máme tři božstva Nrsimhy: Majápu, New Vrindávan a zde. Ale nikde to není jako zde. Kde mají černé čamary? Kde? Kde jinde mají obrázky Nrsimhadéva na tmavých hnědých stěnách? Dokonce i ten les je takový Nrsimhadévův. Jsou tu všude kolem chrámu ty kočky, které vypadají jako dravé kočky, nikoliv jako sladké malé domácí kočičky. Pán Nrsimhadéva není jen zde, v tomto malém chrámu, ale vliv Pána Nrsimhadéva se šíří všude. A oddaní z Čech cítí, že tady za hranicí někdo je. Oddaní odevšud! Mnoho z nás se stalo závislými na tomto festivalu.. já jsem na něm také závislý. A doufám, že vy všichni se stanete také a přivedete lidi, jste vy. A vrátíte se znovu a znovu. Protože toto Božstvo je příliš mocné pro tento malý roh Bavorského lesa. Je dobrý důvod, proč je to Božstvo pro Evropu. Stejně jako Prabhupáda nazva Šrí Šrí London Íšvara a Paris Íšvara, další jméno Pána Nrsimhadéva je Šrí Śrí Europe Íšvara. On je částí sankírtanového hnutí Pána Čaitanji. Proto víme, s kým jednáme, když se podíváme na Pána Nrsimhadéva. Máme co do činění s Nrsimha Čaitanjou – nikým jiným. Uvnitř této podoby Pána Nrsimhadéva, se manifestuje Pán Čaitanja, který ničí všechny démonské touhy lidí celého světa.

Šrí Šrí Čaitanja Nrsimhadéva ki Jay!
Šrí Šrí Prahláda Nrsimhadéva ki Jay!
  
Fotogalerie zde.
Původní článek v Angličtině od Rukmini zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat