sobota 28. března 2020

Naslouchejte, přemýšlejte


Učení Šríly Prabhupády, jeho knihy a jeho přednášky, jsou jako naše kotva. Také získáváme více informací od předchozích áčárjů. Takto získáváme obecnou představu o tom, co v našich životech dělat. V jedenáctém zpěvu Šrímad Bhágavatamu je řečeno, že člověk musí poznání aplikovat skrze svou vlastní inteligenci


Někdy posuzujeme okolnosti, máme vlastní názory a máme nějaké pochyby o tamtěch názorech. Některé věci hned nepřijmeme, tak je odložíme na poličku, protože proti nim zároveň nic nemáme. Prostě je dáme na poličku, protože si jimi nejsme jistí. A potom v průběhu času, kdy jsme s ostatními vaišnavy, získáme o tom bodu nebo tématu další informace a více úhlů pohledu, a potom máme nějaký pohled na to, co si s tím počít.
 Proto byste neměli věci řešit v kvalitě vášně a jakmile slyšíte něco, o čem si myslíte, že je hrozné, říct, "To je hrozné! To je přece směšné! Na to zapomeňte! To dělat nebudu!" To není nejlepší způsob, jak postupovat. Nejlepší je odložit to na poličku, naslouchat od vaišnavů, více absorbovat a potom postupovat opatrně a s rozmyslem. Každý letí ve svém vlastním letadle, takže na to musíte přijít. Hodně štěstí a šťastný let!


(Kadamba Kánana Svámí, 25.dubna 2017, Rádhadéš, Belgiue, Šrímad Bhágavatam 7.15.68)


  Odkaz na přepis v angličtině je zde.


Foto: bh. Oleg Vinokurov-Dyomin 

Žádné komentáře:

Okomentovat