pondělí 24. července 2017

Služba má přednost

Viděli jsme, že lidé někdy diskutují svarúpu Šríly Prabhupády - jaká asi může být; a někteří navrhovali sakhya-rásu (přátelství s Krišnou). Dokonce o tom mluvily i některé publikace. Ať už je to jakkoli, já se do těchto debat nepouštím - ale někdy se uvádí jako součást důkazů to, že Šríla Prabhupád dal Božstva Krišna-Balarám jako hlavní Božstva na oltář ve Vrindávanu. Nicméně když studujeme Čaitanya Čaritámritu a čteme ve významech o instalaci Krišny a Balaráma ve Vrindávanu, tak Šríla Prabhupáda říká, že instaloval Krišnu a Balaráma především proto, že se neliší od Gaura-Nitái. V dnešním významu říká Šríla Prabhupáda to samé; v zásadě opakuje Narrotama dáse Thákura. nitāi-pada bine bhāi, rādhā-kṛṣṇa pāite nāi - bez lotosových nohou Pána Nityánandy nemůžeme dostáhnout Rádhy a Krišny.

Takže jdeme skrze Krišnu a Balaráma, skrze Pána Čaitanyu a Pána Nityánandu, a potom nám může být odhalen Vrindávan.

Co je jinak podstatou? Podívejte, co se stane, když vstoupíme do zábav Rádhy a Krišny a zjistíme, že jsou velice inspirující. Zde jsou velmi krásné popisy úžasných příběhů - Krišna malující delfíny na ňadra gópích - wow, delfíni! Je to tak nějak velmi poutavé pro mysl, ale zároveň když takové vyprávění slyší osvobozená duše, někdo, kdo má lásku ke Krišnovi, stačí to k uspokojení srdce. Jenže když někdo takovou lásku k Bohu nemá, tyto popisy mohou být velice poutavé, pěkné, vzrušující a my chceme slyšet víc, abychom uspokojili svou zvědavost. Ale nebude to dostatečné k upoutání výhradně srdce a jiné touhy stále zůstanou. A potom člověk bude chtít své vlastní zábavy v tomto světě s opačným pohlavím. Jinými slovy - není to dostatečné.

Takže prvořadá je služba Pánu Čaitanyovi. Je vysvětleno, že ve vztahu s Krišnou existuje pět rás (manželská, rodičovská, přátelská, služebnická a neutrální), ale ve vztahu s Pánem Čaitanyou je jen jedna, vztah dasya, služebnický postoj. Je to proto, že Pán Čaitanya jedná jako duchovní učitel a ve vztahu k duchovnímu učiteli je jedině služebnický postoj, nic jiného. Takže stejným způsobem ve vztahu se Šrí Čaitanyou Maháprabhuem máme dasyu, jen služebnický postoj. A službou Čaitanyovi Maháprabhuovi, přijetím Jeho mise šíření milosti a zaměstnáváním každého v oddané službě člověk začne být pohroužený.

Čaitanya Čaritámrita Ádi-líla 8.31, 10. května 2014, Bhaktivédanta Manor, Anglie

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat