čtvrtek 4. února 2016

Vyšší chuť

Někteří lidé říkají, že největším požitkem hmotného světa je sex! No dobře, my ale můžeme také říci, že ještě více než to, je být oproštěn od těchto tužeb. Pokud nemáte tyto touhy, pak vám to ušetří spoustu problémů! Pak se nemusíte starat o sobotní noci. Nemusíte kupovat květiny. Nemusíte utrácet mnoho peněz v barech a podobných podnicích. Nemusíte utratit jmění za různé druhy oblečení a věci s tím spojené. Mnoho věcí si můžete ušetřit, pokud nemáte sexuální touhu. Přemýšlejte o tom, následky sexuální touhy jsou docela rozsáhlé!

Jindy jsem o tomto psal a přirovnal jsem to k závislosti na cigaretách, ke kouření. Letiště jsou nyní nekuřácká a jsou tam ty skleněné krabice a v nich kuřáci kouří. Vypadá to docela hloupě, jak ti lidé kouří v těch skleněných krabicích. Prostě si tam sedí a snaží se cítit se v pohodě, ale v tu samou chvíli je to trapné sedět takto ve skleněné krabici a kouřit. Pro nekuřáky vypadají hloupě.

To samé můžeme aplikovat i na sex. Jsme závislí, ale když vezmeme službu Krišnovi, potom se postupně změní náš zájem z užívání si těla k užívání si služby. Namísto braní – užívání si těla znamená brát si pro své smysly – namísto braní si pro své smysly se staneme velice aktivními v uspokojování smyslů Krišny.

Šríla Prabhupáda napsal dopis, ve kterém vysvětluje Kírtanánadovi: „Prosím, uctívej Božstva, a když učiníš ta Božstva velice krásnými, pak zapomeneš na krásu hmotného světa.“

Krása hmotného světa nedokáže uspokojit srdce. My nenabízíme jen život založený na vzdávání se věcí. Nenabízíme pouze život založený na vzdávání se světských potěšení, to není náš cíl. My nabízíme život plný duchovních potěšení.
  
Kadamba Kánana Svámí, 27 června 2014, Amsterdam, Holandsko, ŠB 5.13.17


Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat