středa 20. května 2015

Probuďte se, spící duše!

Pokračování článku: Sexuální zapletení

Tak, a teď se přesuňme k duši. Pokud investujeme do duše, potom investujeme do duchovna, a pak investujeme méně energie do těla a do hmotné energie.

Víte, problém je, že svět je přesexován. Příliš se s tím nadělá. Není to až zas tak dobrý. Nepřináší to až zas tak moc štěstí. Může tam být nějaká připoutanost, ale štěstí, naplnění? Ne, naplnění přichází jen na duchovní úrovni. To je to, proč jsme tady, na tomto festivalu. Nepřišli bychom na tento festival, kdyby v nás nebyla zažehnuta jiskra. Něco se nás dotklo, protože my cítíme potřebu něčeho hlubšího, něčeho smysluplného, víc než jen to, co nám okolní svět nabízí. Dokonce i když k sexualitě dochází na základě lásky, což je považováno za její nejvyšší hmotný projev, stejně nás to stále více a více zaplétá do tělesné existence.

Duchovní život - duchovní znamená věčné. Duše je věčná a má věčný vztah s Krišnou. Když duše vstoupí do materálního těla, dostává se do nečinného stavu. Duše usíná a přitom dodává nějakou energii tělu, ale ve skutečnosti se ničeho neúčastní, protože duše si nemůže užívat hmotu, a tak si ani nemůže užívat tohoto hmotného těla. Ale když děláme nějakou službu pro Krišnu, duše se probudí a vyvine se chuť. A čím víc služby děláme pro Krišnu, tím menší je náš zájem o materiální záležitosti.

Proto se mezi duchovnem a sexualitou musíme přiklonit na tu duchovní stranu ... tím, že budeme dělat službu pro Krišnu, toho druhého bude postupně ubývat. Pokud budeme klást veškerou váhu na sexualitu, duchovní stránka se zmenší a bude to víc a víc o tom těle a tato strana bude postupně převažovat. A jak to o tom těle bude víc a víc, stanou se z nás sobci a pak už je to jenom JÁ a MŮJ požitek! A ostatní jsou tu k tomu, abych je JÁ využíval pro MŮJ požitek. Takovéto tělesné vědomí!


Přednáška na Ratha Yatře: Sexualita a duchovno, 3.dubna 2015, Durban, JAR

Přeložila bhn. Eva

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat