úterý 18. února 2014

Astrologie ve vědomí Krišny


Otázka: Mahárádži, jaký je váš názor na astrologii? Je užitečná, nebo ne?

Odpověď: V 11. zpěvu Šrímad Bhágavatamu je řečeno, že horoskop platí pro to, co se rodí. A duše se nikdy nerodí. To je jedna odpověď. Další odpověď se nachází v Hari Vamse, dodatku k Mahábháratě napsaném samotným Vjásadevou, takže je to velmi autorizované písmo. Stejně jako v Bhágavatamu je i v Hari Vamse popis všech symptomů Kaliyugy, a řeč přichází i na bráhmany, o nichž je tam řečeno, že se v Kaliyuze místo uctívání Nejvyššího Pána začnou věnovat astrologii.

Astrologie má tedy určitá omezení. Ale i sám Prabhupáda využíval astrologii. Řekl, že když po narození udělali jeho horoskop, tak v něm stálo, že až mu bude 70, půjde kázat a otevře mnoho ášramů a chrámů, a tak dále. Měl to v horoskopu. Prabhupáda skutečně toho astrologa citoval a uznával to. Astrologie tedy je věda, která může popsat naši karmu. Můžeme vidět postavení svých planet a to určuje naši karmu. Jediná věc, kterou astrologie nemůže nikdy vidět, je sukriti, neboli prospěch z duchovních činností. Naše karma tedy určuje jisté věci, které astrologie může vidět. Ale sukriti je kredit z duchovních činností. Tento druh sukriti se může kdykoli změnit. Proto předpovědi astrologie nemusí být vždy plně platné – říkám plně – ačkoli Krišna někdy může nechat karmu, aby se projevila. Ale nemusejí být plně platné, protože se do toho vloží Krišna. Ona „vrtule“ naší karmy se konec konců zpomaluje a my dostáváme zmenšené reakce.


Šríla Prabhupáda řekl Girirádž Mahárádžovi: „Ano, oddaní dostávají zmenšené karmické reakce a řídí to Krišna. Někdy dovolí, aby se něco stalo, a jindy zasáhne.“ Proto nemůžeme spoléhat na astrologii. Pokud horoskop říká, že v tolika a v tolika letech zemřete, může se to změnit. Zpívejte Hare Krišna, služte Krišnovi a všechno se může změnit. Můžeme ale astrologii trochu využít.

Ale co když se chcete oženit? „To je opravdu potřeba, Prabhu! Udělali jste si horoskop? To je absolutně zásadní věc! Jestli jste si neudělali horoskop, tak to je beznadějné.“ No, víte, horoskop vám řekne, co máte společného, a co ne. Já jsem byl ženatý 24 let. Udělali jsme si horoskopy později a astrolog řekl: „Nejste příliš kompatibilní.“ Ale naše manželství trvalo 24 let a bylo dost dobré. Občas létaly trochu jiskry, ale ta věc, která ho držela pohromadě, ta jedna věc, kterou jsme měli společnou, bylo vědomí Krišny. Pokud je ve vztahu dostatek vědomí Krišny, můžete ho sdílet, i kdybyste neměli společného nic jiného. Na tom nezáleží. Hlavním faktorem v manželství oddaných je tedy vědomí Krišny. Proto pokud někdo chce vstoupit do manželství, říkám jim: „OK, můžete se podívat na horoskopy, to je dobré, ale hlavně se ujistěte, že ten, koho si chcete vzít, si je vědomý Krišny.“ Můžete mít skvělý horoskop, ale pokud to ten druhý nemyslí vážně s oddanou službou, tak to si ho neberte. Nebo budete mít peklo. Vědomí Krišny je tím rozhodujícím kritériem. Důležitějším než astrologie.

Pokusil jsem se dát vyváženou odpověď, nejsem proti astrologii, myslím, že nám může pomoci, ale není k tomu, abychom jí brali doslova jako Bhagavad-gítu: „Teď jsem odsouzen žít 19 dlouhých let pod vlivem Ráhua.“ Nedělejte si s tím obavy. Zpívejte Hare Krišna a buďte v extázi. A smějte se na Ráhua.


Přednáška ŠB 1.12.24, 09.10.2012 Melbourne, Austrálie

Audio přednáška v angličtině k nalezení zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat