středa 19. února 2014

Od rágy k rocku!

kks boat_mamgacchi

Kírtan probíhá na čistě transcendentální úrovni. Je to pozoruhodná kombinace Krišnova jména a konkrétní melodie, určité rágy, která přináší nějakou náladu. Je řečeno, že existuje 16 108 rág, které jsou duchovní, jelikož existuje 16 108 gópí. Ve skutečnosti má každá živá bytost svou rágu, každý má svůj způsob zpívání. Někdy říkáme, že někteří lidé zpívají "mimo", ale to není pravda - mají prostě jen svou vlastní rágu ve své vlastní hudební stupnici. Takže každá živá bytost má svou vlastní rágu, ptáci mají své rágy a všechna ostatní zvířata mají své rágy, ale 16108 gópí mají rágy, které jsou duchovní.


Takže rágy v tomto hmotném světě jsou někomu známy, ale ne mně! Nepocházím z prostředí rágy, pocházím z prostředí rocku a stává se mi, že se rága změní v rock - co mohu dělat? Je to tak, tak či onak se mi to někdy stane, ale vždy jsem citoval něco co je jako Krišna si vědomé páté přikázání:

nāmnām akāri bahudhā nija-sarva-śaktis
tatrārpitā niyamitaḥ smaraṇe na kālaḥ
etādṛśī tava kṛpā bhagavan mamāpi
durdaivam īdṛśam ihājani nānurāgah
(Šikšáštakam, verš 2)
 
Že v tomto zpívání v podstatě neexistují žádná přísná a strohá pravidla, a proto se mohu prohlásit za nevinného - nejsem za to zodpovědný, rock bude fungovat do té míry, jak nás bude spojovat s Krišnou! Rúpa Gósvámí říká, že ať už je to védské nebo jen praktická věc z tohoto světa, přijímáme vše, co je příznivé pro službu Krišnovi. 

(Majápur, 13. ledna 2014, přednáška v Kírtan Academy) 

Odkaz na přepis v angličtině neleznete zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat