středa 26. února 2020

Největší mantra

Je tolik manter. Proč je Hare Krišna mahámantra považována za nejmocnější?
Všechny mantry mají sílu. Dříve byli mudrci, kteří dokázali díky zpívání manter vykonávat mnohé věci. My si teď myslíme, jak jsme v dnešní době sofistikovaní, máme například raketové střely. Ale v dřívějších dobách jste mohli prostě jen vyřknout mantru a tak přivolat obrovskou sílu. Proto jsou mantry známé tím, že mají různé schopnosti. Lidé mohli pomocí mantry zažehnout oheň.
Ale mahámantra je veliká mantra, protože slouží konečnému účelu. "Krišna", což je jedno slovo v mahámantře, znamená všepřitažlivý. My všichni si dokážeme představit spoustu věcí, které jsou přitažlivé. Můžeme jít okukovat výlohy a uvidíme všechny ty věci, které jsou pěkné. Ale nic z toho není všepřitažlivé. Co je všepřitažlivé? Existují lidé, kteří jsou přitažliví, ale potkali jste někdy někoho, kdo by byl všepřitažlivý? Inu, Krišna je všepřitažlivý. Proto zpívání "Krišna" se soustředí na všepřitažlivého. "Hare" znamená službu všepřitažlivému. A "Ráma" znamená štěstí, výsledek služby všepřitažlivému. 
Proto mantra nám takto pomáhá soustředit se na konečný cíl života. Místo abychom marnili čas věcmi, které jsou přitažlivé jen zčásti, soustředíme se na všepřitažlivého. A službou jemu k němu přistupujeme s láskou. Výsledkem je čisté štěstí. Proto je mahámantra největší mantra. Dává nám největší výsledek; všepřitažlivý. Co víc bychom chtěli?
(Kadamba Kánana Svámí, 7.ledna 2017, Brisbane, Austrálie, Šrímad Bhágavatam 1.1.4)
Odkaz na přepis v angličtině je zde.
Foto: bh. Oleg Vinokurov-Dyomin



Žádné komentáře:

Okomentovat