pondělí 8. října 2018

Pouze Krišna

Krišna nám vždy ukazuje další krok v našich duchovních životech. Takže pokud je zřejmé, že dalším krokem je, že byste měli dělat víc, tak byste ten krok měli udělat. Pokud cítíte: "Krišna mi ukazuje, že dalším krokem je vyvinout k Němu lásku," pak to udělejte!

Jsou takové ty filmy o karate, kde přijde mladý karatista a dělá všechny ty pohyby a hodně rychle máchá do všech stran. Ale pak přijde starý mistr kung-fu a tyhle pohyby nedělá, místo toho udělá jeden soustředěný pohyb. A najednou všichni lítají všemi směry a jsou uzemněni (smích). Takže na začátku jsme jako ti mladí karatisti snažící se pobíhat okolo, ale postrádáme hloubku a skutečnou koncentraci a zaměření. Snažíme se být zaneprázdnění pro Krišnu, snažíme se stále zpívat, číst a tak dále. Ale na čem potřebujeme skutečně zapracovat je prohloubení skrze vztahy, jít hlouběji v našem závazku ke Krišnovi. To je počáteční krok a pomáhá nám to učinit Krišnu skutečnou prioritou. Konec konců, je Nejvyšší!

Nic kromě Krišny ve skutečnosti není důležité. To musíme doopravdy pochopit. Dokonce i v našich vztazích - v manželství, přátelství i v rodině - pokud nám nepomáhají v prohlubování našeho vztahu s Krišnou, tak k čemu jsou? Jinak si jen vytváříme krásnou iluzi sami pro sebe, která je úplně bezvýznamná. Pokud se nesnažíme, aby byly naše děti vědomé si Krišny, proč potom děti mít? Pokud našim dětem chceme dát vědomí Krišny, nemůžeme to udělat diktováním. Ne pravidly: "Musíš dělat toto, nesmíš dělat tamto." Taková tvrdost nebude v dlouhodobém horizontu fungovat. Místo toho musíme vědomí Krišny předávat skrze inspiraci, skrze náš příklad. Děti nikdy nedělají to, co jim řeknete, ale dělají to, co vy děláte. Takže se musíme co nejlépe snažit být oddaní a získat si je skrze oddanost; jen potom z nich budou úžasní oddaní. Pokud má někdo pěkné vlastnosti, dělá to na nás dojem. Tisíc lekcí z knihy o morálním chování nefunguje tolik jako dojem z inspirující osoby. Vztahy jsou velká věc! Tudíž pokud se chcete angažovat ve vztahu a založit rodinu, musíte se snažit být duchovně pokročilý.

(Kadamba Kánana Svámí, březen 2018, Durban, JAR, přednáška o lidských vztazích)



Odkaz na přepis v angličtině je zde.


Žádné komentáře:

Okomentovat