neděle 2. dubna 2017

Rozdávání milodarů

Rozdávání milodarů oddaným je důležité proto, že tím, že to budeme dělat, můžeme nějakým způsobem překonat naši hluboce zakořeněnou hmotnou připoutanost. Musíme se naučit spíše dávat než brát, jako to dělal Jayananda.

Jayananda byl Prabhupádovým oblíbeným žákem, který udělal spoustu úžasných věcí. Připojil se v San Franciscu, byl o deset let starší než všichni ostatní a měl i zaměstnání - dělal řidiče taxi a vydělával pěkné peníze. A tak Jayananda nakupoval oddaným oblečení a cokoliv, co potřebovali.

Pro sebe si ale nic nekoupil. Pro sebe neutrácel vůbec nic, a když bylo třeba, koupil si nějaké obnošené oblečení za jeden dolar z Armády spásy, nebo obdobného obchodu, protože žádné peníze nechtěl utrácet pro sebe. 

Jednou mu oddaní řekli: "Musíš si už na sebe koupit nějaké slušné oblečení! Nesmíš už nosit tyhle kalhoty za jeden dolar!" A poslali ho do obchodu. On si tam tak oblékl nějaké kalhoty, ale pak viděl jejich cenu a přemýšlel: "Bože, jak bych mohl utratit tolik peněz pro sebe?" A tak si jen přes ty nové oblékl své staré kalhoty a pokusil se z obchodu odejít, ale byl chycen.

A o pár týdnů později stanul před soudem, kde vysvětloval celý příběh soudci - je mnichem, odevzdal tomu celý svůj život a byl dotlačen k tomu, aby si šel koupit nové kalhoty. Nedokázal však utratit tolik peněz pro sebe...

A tím způsobem, kterým to vysvětlil a který byl tak upřímný, přesvědčil bezpečnostního pracovníka obchodu, který ho chytil a byl u soudu také jako svědek, aby řekl: "Vaše výsosti, Já ty kalhoty sám zaplatím!" A takhle tedy Jayananda nebyl odsouzen. Jayananda byl takový oddaný, který se úplně rozdal ostatním.

Rozdávaní milodarů znamená skutečné rozdávání sebe samotného ostatním. Rozdávání věcí, plodů svého jednání jako milodarů je jedna věc, ale ještě větší dar je rozdat sebe samotného, odevzdat svůj život pro dobro ostatních a nebýt zaujat jen tím, co bude moje. "Pokud se stanu služebníkem všech ostatních, pak nezbude žádný čas pro to, abych se věnoval svým vlastním věcem!" Nejvyšším a největším činem je dát ostatním sebe samotného...

Kadamba Kánana svámí, 13. Března 2007, Přednáška na nektar pokynů


Původní článek z kksblog.com přeložil Madhu pandit dás

1 komentář:

  1. Objevte eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Kolektivní rozum - Obchodníci, kteří využívají eToro's CopyTrader™, mají o 60% větší šance na výhru

    Otevřené obchody na eToro: 227,651,647

    OdpovědětVymazat