sobota 5. listopadu 2016

Kouzlo

„Šestnáct kol hotových! Je to za mnou! Nejšťastnější chvíle dne!“ Je tohle váš duchovní život? Takhle praktikujeme každý den? Bylo mezi nimi nějaké pozorné kolo? Dokážete si vybavit jeden moment, kdy bylo dnes vaše zpívání pozorné? Dokážete si vybavit jednu chvíli, kdy jste při pozorném zpívání opravdu něco ke Krišnovi cítili?

Rúpa Gósvámí řekl: „Dejte mi milióny uší a milióny jazyků, když zpívám Hare Krišna!“ Tehdy se vše stane magickým, tehdy se vědomí Krišny stane kouzelným. Věci se stanou magickými, když je milujeme. Cokoli, co děláte jen z povinnosti, magické není. Je to magické jen tehdy, když to milujeme. A čím víc to milujeme, tím větší kouzlo to má!

Když dojdeme na hranici své lásky ke Krišnovi, co pak budeme dělat? Dříve nebo pozděi, ať už jsme kdokoli, všichni dojdeme na hranici naší lásky ke Krišnovi a co budeme pak dělat? Pak se obrátíme na Pána Čaitanju a vezmeme si jeho kouzlo, kouzlo dotknutí se dalších lidí, kouzlo dávání vědomí Krišny lidem. A když vidíme, že se mění, pak je to úžasné. Když skutečně změníte něčí život a výsledkem je, že se ta osoba obrátí ke Krišnovi, ve vašem srdci se něco stane! Něco se dostane skutečně hluboko a dotkne se to vašeho srdce. Nadchnete se a cítíte se tak, jako nikdy předtím a jen pokračujete ve svém vědomí Krišny. Toto je kouzlo, které nám dal Šríla Prabhupáda, protože když dojde na lásku ke Krišnovi během našeho zpívání, není jí mnoho.

Proto pokud jsme schopni vidět kouzlo rozdávání milosti, pak se srdce promění. Když jsme zaneprázdnění službou Krišnovi, zaneprázdněni rozdáváním Krišnovy milosti, pak automaticky skácíme strom samsáry (hmotné existence). Takto se vše stane automaticky. Tímto způsobem je ten prastarý příklad z Upanišad, příklad banjánového stromu, což znamená „strom bez zítřka“, jednoduše pokácen oddanými Čaitanji Maháprabhua. To je ta úžasná milost, která spočívá  na tomto hnutí pro vědomí Krišny!

20.března 2016, Durban, JAR, přednáška při nedělním programu

Přepis v angličtině najdete zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat