úterý 22. listopadu 2016

Dnes tě miluji

V tomto hmotném světě je všechno tak hrubé a laciné. Když se tady setkají milenci, hned se naplno objímají - o tom to celé je... Rovnou k akci! Hlavní věc! Neztrácejme čas! Zrychlení z nuly na sto během dvou vteřin, je to tak?! Taková je materiální zkušenost. Hodně rychlá a povrchní se silnými výměnami.

Ale v duchovních láskyplných výměnách jsou věci velmi odlišné. V duchovních láskyplných výměnách  je vše tak smysluplné, že nepatrné malé výměny jsou prováděny znovu a znovu a dávají tolik uspokojení.

Když si Šrímatí Rádhárání uvědomí, že Krišna odešel, nechal ji samotnou a že čelí odloučení, omdlí... Bum! Padne v bezvědomí, a když upadne na zem, jsou tam květiny, jejichž vůně jí připomene Krišnu. Krišna tyto květiny nosil na Své girlandě. Ta vůně pronikne do jejích nosních dírek a ona okamžitě vyskočí v extázi! Takže znovu - je to nepředstavitelné! Neuvěřitelná intenzita!

A tady v hmotném světě máme své nezáživné láskyplné výměny. "Ano, miluji tě..." To je naše úroveň hmotných výměn. Dnes tě miluji a zítra budu milovat někoho jiného, protože jak hluboký je pocit lásky v tomto světě? Velice povrchní!

Přednáška, 7. září 2003, Rádhádéš, Belgie

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat