čtvrtek 8. září 2016

Rádháštamí meditace – druhá část


Šrímatí Rádháraní je hladiní šakti – energie blaženosti Krišny.  Celá její existence je jednoduše určena k dávání potěšení Krišnovi, Její celý život je k tomuto účelu, k ničemu jinému. Rúpa Gosvámí říká, že Krišna je Jí milionkrát a milionkrát dražší než Její vlastní život. Krišna je pro Ni jednoduše vším. Jeho potěšení je všechno, co má ona na mysli, nic jiného. Je někdy těžké pochopit náladu gopí, které jednají jako zamilované mladé dívky, ale které jsou v tu samou chvíli odlišné, protože nemají žádný sobecký motiv. Jejich jedinou touhou je uspokojit Krišnu. To je něco, co je těžko pochopitelné.

Například, když Akrúra přijel, aby odvezl Krišnu a Balaráma pryč do Mathury, gopí v jednu chvíli už vzdaly veškerou svou stydlivost a veškeré sociální konvence a úplně otevřeně vyjádřily svou lásku, protože to byla nouzová situace. Chytily otěže Akrúrova vozu a držely je zpátky u vozu. „Krišno, neodjížděj! Ale proč to udělaly? Když chtěl Krišna jet, Balarám se usmíval. Jestliže chtěli odjet, proč gopí jen netančily před vozem celou cestu do Mathury házejíce před jeho vůz květy? Proč jen chtěly zastavit Krišnovu touhu? Bylo to snad proto, že měly nakonec nějakou osobní touhu? Nedokázaly snést, že by je Krišna opustil a chtěly ho zastavit? Tak proč jen nenaplnily Jeho touhu, když jejich jedinou touhou bylo Krišnu potěšit?

Toto je zajímavý bod. Áčárjové vysvětlují, že ta situace byla ve skutečnosti taková, že Krišna jedoucí pryč z Vrindávanu vůbec nedával smysl. Gopí chápaly, že není žádná otázka, že by Krišna mohl být šťastný mimo Vrindávan. „To není možné, on bude trpět! On se nějakým způsobem pomátl a chce opustit Vrindávan. Ale to nemůžeme dovolit, protože jen zde ve Vrindávanu může být Krišna plně spokojen a proto Ho nemůžeme nechat odjet!“ Takže až poté držely Krišnu a neměly v tom žádný vlastní zájem. Jednoduše byly jen zaměřené na Krišnovo štěstí, a to bylo důvodem, proč držely vůz, aby nemohl odjet. Je velice zajímavé, jak nesobecká je láska Šrímatí Rádháraní a gopí a Její je samozřejmě ta nejvyšší.

Šrí Čaitanja Maháprabhu přišel, aby dal tu nejvyšší lásku těm nejpokleslejším, proto ve snaze porozumět čisté lásce Šrímatí Rádhárání nemůžeme být úspěšní a jedině když půjdeme skrze milost Šrí Čaitanjaji Maháprabhua, pak nám bude vyjevena.

Přednáška, 5. září 2011, Berlín, Německo, Čaitanja Čaritámrita Ádi Líla 4.142-145

Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat