středa 6. ledna 2016

Má služba

Pouze ve Vrindávanu Krišna plně vyjevuje svou čistou transcendentální povahu, která je založena na láskyplných výměnách a ničem jiném. Není v žádném případě založena na povinnosti. Krišnu je možné získat pouze čistou a ryzí láskou. Následovat cestou povinnosti je nižší úroveň oddané služby. Vaidhi-bhakti – to je ta úroveň kde jsme stále materiálně podmínění a tak bereme útočiště u pravidel a usměrnění.

Vyšší projev oddané služby je oddaná služba založená na lásce, když rozjímáme, když nasloucháme o těch výjimečných vlastnostech obyvatel Vrindávanu a vidíme, jak moc touží potěšit Krišnu! Vše je činěno pro potěšení Krišny. Toto v nás probouzí určitou touhu také Krišnu potěšit a to je velká změna v našem životě, protože dosud jsme se pouze snažili potěšit sami sebe! Cokoliv jsme dosud kdy dělali, bylo pro naše potěšení. Takže dojít na úroveň těšení Krišny je tím duchem oddané služby.

Na počátku sloužíme podle pravidel a usměrnění a poté se postupně vyvíjí připoutanost ke službě Krišnovi. Takto, se služba Krišnovi podle pravidel a usměrnění přemění v připoutanost ke Krišnovi. Vyvinout připoutanost ke službě Krišnovi je naším cílem, „mayy āsakta-manāḥ pārtha yogaṁ yuñjan mad-āśrayaḥ asaṁśayaṁ samagraṁ māṁ yathā jñāsyasi tac chṛṇu“ (BG 7.1)

Někdy vidíme oddaného, který nenašel službu. Zkusil tuto. Zkusil tamtu, ale zdá se, že se do ní nedokáže ponořit, žádná ho nezaujme. A to je neštěstí. Kdykoliv je nám dána služba, měli bychom tuto službu plným srdcem přijmout a s nadšením se tuto službu snažit co nejkrásněji rozvinout naším speciálním úsilím. Nikoliv jenom, „Dobře, toto je má služba.“ Ne. „Pokusím se udělat tuto službu výjimečně pěkně.“ To je tím bodem, kde se vyvine připoutanost ke službě.

Ale pokud se někdo jen mechanicky zaměstnává v předepsaných činnostech, pak ta služba může zůstat suchá. Takže je to to nadšení do služby, učinit ji speciálně pěknou, co je tím rozdílem v našich životech. To je tím místem, kde se začne rozvíjet naše připoutanost ke Krišnovi a ta služba ji bude rozvíjet a budeme cítit radostné, „Tahle služba je moje! Je moje!“

Kadamba Kánana Svámí, 20. října 2015, Chowpatty, Indie, ŠB 10.69.41

Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat