pondělí 15. září 2014

Rádháštamí meditace – třetí část

Kadamba Kánana Svámí, 5. září 2011, Berlín, Německo, Čaitanja Čaritámrita Ádi Líla 4.142-145


Jaký úžasný je duchovní svět! Akhila rasamrita murti – Krišna je úplným zdrojem všech potěšení, naprostým ztělesněním rasy, má trvalé výměny se svými oddanými, a nakonec všichni slouží Rádě a Krišnovi. Dokonce i gopí jako je Čandraválí nebo Páliká, které jsou ve vztahu ke Šrímatí Rádháraní soupeřkami, ve skutečnosti povyšují výměny mezi Rádhou a Krišnou. Jejich soutěžení je nakonec uspořádáno ke zvýšení ras, které jsou vyměňovány mezi Rádhou a Krišnou, aby zvýšily pocity odloučení, a nakonec jsou také potěšeny. Přestože Čandraválí je skutečně soupeřkou Rádharaní, když je poražena, je potěšena, protože vidí, „Rádháraní potěšila Krišnu takovým způsobem, že to ani já nedokážu a proto je to úžasné!“

Když je Čandraválí v boji se Šrímatí Rádháraní, není to jako smrtelný zápas v hmotném světě, kde chce někdo zničit nepřítele – otrávit ji, úplně ji zlikvidovat, nebo cokoliv tomto smyslu: „kdyby tak ten protivník byl pryč, pak by se všechno vyřešilo!“ To je hmotný svět, ale v duchovním světě je výsledkem soutěžení potěšení Krišny, a proto, když je soupeř schopen potěšit Krišnu více, pak je to také zdrojem jeho potěšení. Tímto způsobem, když je Krišna potěšen Šrímatí Rádháraní více než Čandraválí, všechny ostatní soutěžící gopí jsou potěšeny, když vidí jak je Krišna takovým úžasným způsobem spokojen.

Můžeme vidět jak je Šrímatí Rádháraní pozorností celého duchovního světa. Ona je tím konečným ohniskem všech oddaných ve všech rasach. Proto je řečeno, že ve Vrindávanu má každá rasa nádech madhurya – sladkosti milenecké lásky. Dokonce i stromy, které tam jen stojí v santa rase – neutrálním vztahu, i tyto stromy mají nádech madhurya, protože ony pomáhají té madhurya náladě. Každý pomáhá v tom vztahu mezi Rádhou a Krišnou.

Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat