čtvrtek 29. května 2014

Osobní služba

Osobní služba je velmi cenná. V sedmém zpěvu je popsána pozice duchovního učitele. Je zde zmíněno, že se člověk musí stát podřadným služebníkem duchovního mistra, vykonávat osobní službu a zajistit, aby byly zaopatřeny všechny jeho osobní potřeby. A proč to je takové... Protože je to obtížné! Během osobní služby je zapotřebí tolik věcí. A musí to být velmi individuální, protože každá osoba je specifická.

Člověk sám může být osobou, která má ráda čerstvý vzduch, ale má sloužit někomu, kdo to rád nemá, kdo je jiný a může mít rád všechna okna zavřená. Takže ta osoba se postupně musí vzdát svých vlastních představ o sloužení a nesloužit podle svých vlastních měřítek o tom, co je nejlepší. Člověk se musí postupně učit, jaké jsou standardy, které jsou nejlepší pro osobu, které slouží. To je dost velké přizpůsobení a člověk se musí rozvíjet v rámci tohoto přizpůsobení.

Je uvedeno, že tento prvek osobní služby je cenný. Pečovat o osobní komfort a podobné věci je dobré a fajn, ale kolik osobního pohodlí může člověk strávit. Někdy je těžké být terčem takového množství služby. Občas je součástí služby také přestat sloužit; to by byla dobrá služba, protože všechna ta služba už může být trochu moc. Takže to je tady také! Člověk musí vědět, kdy sloužit a kdy ne.

Avšak ještě důležitější než osobní služba je, když člověk začne dělat práci duchovního učitele... To je duchovnímu učiteli nejdražší. A touto prací je šířit tak či onak vědomí Krišny různými způsoby všem podmíněným duším v tomto světě. To je nejvíce potřeba a nejvíce žádoucí. Kdokoliv, kdo se ujme této práce, je priyah-krttamah (Bhagavad-gita 18.69), nejdražší, jak Krišna říká, protože to je Krišnova práce. Toto je v konečném smyslu tou opravdovou službou.

Šrímad Bhágavatam 9.5.1, 31. března 2014, Kapské Město, JAR

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat