středa 30. ledna 2013

Společenské zapletení


Kadamba Kánana Svámí, 2. ledna 2013, Durban, Jižní Afrika, Šrímad Bhágavatam 12.8.46

Je umění jednat s ostatními. I pro mě! Mohu být velice mírný, zpívat Hare Krišna, trochu uctívat, dělat hodně pěkných kírtanu a zůstat u toho. Ale pak jsou tu tito lidé, kteří mají problémy s manželstvím, nebo oddaní, kteří poklesli, nebo oddaní kteří chtějí mít sexuální výměnu a pak přemýšlíte, „Nebyla ta filosofie  že nejsme toto tělo!?

Takto je množství komplikací, do kterých se dostaneme, díky společenskému zapletení ohromné. Je to umění, které se musíme naučit, používat hněv velice kontrolovaným způsobem, chladný hněv, nikoliv horký. Když jste učitelem, je zde vždy ten problém, že studenti nechtějí být vedeni. Já jsem byl jedním z těch rebelujících studentů. Ale skutečnost je taková, že je musíte vést, ale nesmíte prosazovat svou autoritu a když lidé nespolupracují, potom OK. Takže když někdo nespolupracuje, pak je to velmi jednoduché, „Dám ti pár šancí a potom budeš mimo. Běž si stěžovat řediteli a hodně štěstí!

Takhle jednoduše. O tom není žádná řeč. Několik šancí a potom budeš mimo. Nebudu se s tebou rozčilovat. Řeknu ti to narovinu… velice jednoduše… takhle to je!

Vidím chrámové prezidenty, kteří se snaží nastolit svou autoritu. To není třeba, už ji máte. Jste chrámovými prezidenty, jste vedoucí, máte autoritu! Problém je, že se lidé ze strachu přestanou kontrolovat a začnou zkoušet nastolit svou autoritu. A tehdy se dostanou pod vliv kvalit – jednají s agresí. Ale s kvalitou dobra jen realizujete, „Ne, já mám autoritu, zůstanu klidný a jednoznačně řeknu jak to je a když nebudou spolupracovat, tak budou po několika varováních mimo.

V kvalitě dobra jsme želvou, která je ve své kvalitě dobra a nohy vytahuje, ale nikoliv příliš, nikoliv, když by se úplně a emocionálně uvrhla do hmotné situace!

Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat