čtvrtek 17. listopadu 2011

Cesta po Bangladéši

Dva týdny cestoval  Kadamba Kánana Maharáj se skupinou 25 oddaných po svatých místech v Bangladéši. Na tomto odkaze najdete slide show vykreslující úžasnou cestu. V závorkách za každým titulkem najdete čísla fotek popisujících ono místo.

ISKCON Narsindi (1-11)
Vzhledem k tomu, že oddaní přijeli do země různými způsoby v různé časy, první skutečné setkání celé Bangladéšské skupiny bylo v Narasindi. Setkali se ve velkém Harinámu ulicemi Narasinghi k místnímu ISKCONskému chrámu.


Saci Mata Janmastan (12-27)
Po přijetí prasádam pokračovali na místo narození Sačí Maty, úžasné místo v Bengálské divočině. Maharáj hovořil o slávě Sačí Maty a představil příběh o tom, jak v jejím snu Gauranga a Nityánanda bojovali o nabídnutou bhogu s Krišnou a Balarámem. V tomto příběhu došlo na velký boj speciálně mezi Pánem Balarámou a Pánem Nityánandou ze kterého vyšel úspěšně Nitai.

Sivananda Sena Janmastan (28-39)
Nedaleko od místa zrození Sačí Déví nalezli původní strom, pod kterým se narodil Šivánanda Sena, blízký společník Pána Čaitanji. Následně Maharáj začal s kírtanem a mnoho vesničanů bylo přitahováno, aby přišli. Maharáj k nim krátce promluvil v bengálštině a pak pokračoval s oslavováním Šivánandy v angličtině. Po lekci byli oddaní vyzvednuti harinámovou skupinou a odvedeni do nedalekého chrámu zasvěceného Šivánandovi Senovi.

ISKCON Sylhet (40-51)
Stejné noci dorazili oddaní do hotelu v Sylhetu. Maharáj byl místními oddanými přijat ve velkém stylu. Řady tisíců lidí byly na každé straně a všichni se pokoušeli dostat prach z Jeho lotosových nohou. A dostali ho! Maharáj to přežil a vedl ohromující večerní program se zapáleným kírtanem a lekcí v bengálštině.

Advaita Acarya Janmastan (52-84)
Další den podstoupili oddaní misi a jeli na místo narození Advaity Áčárji. Cestovali letadlem, autem, rikšou a nakonec lodí, aby se tam dostali. Místo jeho narození je na úplném konci Bangladéše, na hranicích s Indií. Můžete odtamtud vidět hory, které jsou hranicí mezi těmito zeměmi. Samo místo narození je nádherně umístěno v bengálské přírodě na břehu řeky Sunam. Je zde ISKCONský chrám s nádhernými Božstvy. Protože zde oddaní zůstali přes noc, Maharáj vedl oddané skrze večerní bhajan s řečí o Advaitovi Áčárjovi.

Jagannatha Misra Janmastan (85-116)
Po krátké noci pokračovali poutní cestu do místa zrození Džagannátha Mišry. Cestou skrze město vedli pěkný harinám. Na místě zrození Džagannátha Mišry našli oddaní chrám s půvabnými Božstvy Džagannátha Mišry a Sačí Maty a také Panča Tattvy. Maharáj dal znovu pěknou lekci, ve které hovořil o Džagannáth Mišrově úžasném vztahu s jeho věčným synem Nimájem.

Srivasa Thakura Janmastan (117-124)
Z místa zrození Džagannátha Mišry pokračovali do místa zrození Šríváse Thákura. Bylo to klidné místo. Po tom všem cestování zde oddaní strávili čas relaxováním a přijímáním Mahá prasádam. Maharája mezitím neoficiálně hovořil o zábavách se Šrívásem Thákurem.

Pundarik Dham – Govardhan Puja festival (125-153)
Opravdu speciálním místem na cestě byl Pundarík dhám, místo zrození Pundaríky Vidyánidhiho. Jeho sandhi je uvnitř prostoru překrásného ISKCONského chrámu, který má svůj vlastní Rádha kund, Šjáma kund i kopec Góvardhan. A to bylo perfektní místo pro oslavu Góvardhana púji, která byla právě během dvou dnů, které zde oddaní strávili. Byl to velký festival, kde Maharáj vedl úžasné kírtany a vyprávěl celou Góvardhan lílu.

Vasudeva Datta a Mukunda Datta Janmastan (154-177)
Hned vedle Pundarík dhámu, pět minut chůze odtamtud, našli místo zrození Vásudevy Datty a Mukundy Datty, jejichž slávu během návštěvy Maharáj plně vysvětlil.

Dhaka – den odchodu Šríly Prabhupády (178-202)
Příštím cílem byla Dhaka, hlavní město Bangladéše, kde oslavili odchod Šríly Prabhupády v místním ISKCONském chrámu. Kadamba Kánana Maharáj nabídl Šrílovi Prabhupádovi púju a začal s abhiškem. Večerní program ten den se skládal ze dvou hodin zapáleného kírtanu a spoustou oslavování Jeho Božské Milosti.

Prema Tali a Kheturi (202-227)
Ze Dháky směřovali do Kethuri dhámu, kde navštívili slavnou řeku Padmu, do které Caitanya Maháprabhu vložil svou Krišna Prému, aby ji předal Naróttamovi Dásovi Thákurovi. Později se zde všichni vykoupali a šli navštívit skutečné místo zrození Naróttama hned vedle řeky Padmy. Zde nalezli mnoho chrámů s různými Božstvy a Maharáj zde také hovořil o slávě Naróttama Dáse Thákura.

Talakhandi (228-231)
Následující den pokračovali k místu zrození Lokanátha Gosvámího. Návštěva byla krátká, protože zde není žádný chrám, ale Maharáj zde i přesto hovořil o významu Lokanátha Gosvámího pro naši sampradáju.

Rupa Sanatana Smrti Sthana (232-255)
Cesta se blížila ke konci, když oddaní dorazili do ISKCONského chrámu poblíž místa zrození Rúpy a Sanátany Gosvámího. Protože tam dorazili až v noci, na místo skutečného zrození se dostali až další den ráno. Po jízdě autem a krátké cestě lodí dorazili do krásného místa, které je místem zrození Rúpy a Sanátany. Zde je k vidění skutečný strom, pod kterým se narodili, který roste vedle nádherného chrámu, kde jsou instalována Božstva Rúpy i Sanátany Gosvámího.

Benapole (256-konec)
Po návštěvě tohoto příznivého místa jeli oddaní do poslední zastávky v Bangladéši. Místa, kde se prostitutka pokoušela narušit zpívání Haridáse Thákura. Přišla a nabídla mu, aby si s ní užíval, a Haridása odpověděl, že určitě bude, ale že nejdříve musí dokončit svá kola. A samozřejmě že Haridása nikdy zpívat nepřestal a tak ho prostitutka nemohla rozrušit, a naopak on z ní učinil oddanou. Tato zábava se stala na tomto svatém místě a Maharája o tom během zdejší návštěvy vyprávěl. Ve zdejším chrámu jsou Božstva Haridáse Thákura i prostitutky. Zbytek času zde oddaní strávili zpíváním a přijímáním prasádam. Krátce poté dorazili na Indické hranice směrem k Majápuru.
Zde se podívejte na překrásné fotografie z této cesty po Bangladéši.

Původní článek v angličtině naleznete zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat