čtvrtek 19. dubna 2018

Sázení perel

Měli bychom pochopit, že Krišna nás vždy přijímá skrze modlitbu našeho duchovního mistra. Proto jsme stále našemu duchovnímu učiteli zavázáni. To, jak často si guru a žák vyměňují emaily, ten vztah nedefinuje. Žijeme v bláznivém světě, kde je naše komunikace bizarní - lidé se nikdy nesnažili tolik komunikovat přes telekomunikaci jako nyní - je to prostě šílené! Někdy se mě ptají, "Proč jsi neodpověděl na můj email?" Mohl bych na to  odpovědět různě. Někdy odpovídám: "No, zpíval jsem Hare Krišna." Pokud neodpovím na váš email, alespoň víte, že jsem zpíval svá kola. Vztah mezi guruem a žákem se velmi liší od této neustálé komunikace!
Je to věčný vztah, který nemůže být nikdy zničen. Nic ho nedokáže zničit, dokonce ani my sami. Můžeme od něj odejít, ale stejně ho nemůžeme zničit. Ten vztah stále zůstane! Je to trvalé pouto, které se tvoří mezi guruem a žákem, kde je guru představitelem Krišny. Když skládáme sliby guruovi, pamatujte, že ve skutečnosti dáváme sliby Krišnovi. Duchovní učitel sliby přijímá jménem Krišny a jménem Krišny na ně dohlíží. Člověk může být schopen utéct od gurua a nedržet se slibů, ale nemůže utéct Krišnovi!
Kršina chtěl jednou zasadit perly. Jeho rodiče mu řekli, "Krišno, co to děláš? Perly nemůžeš zasadit. Neklíčí a nerostou." Ale Krišna je přesvědčil, že ano! Perly zasadil, zaléval je mlékem a samozřejmě - perly vzklíčily a vyrostly v keře, které vytvořily mnoho dalších perel. Sliby při zasvěcení jsou jako tyto perly. Dostáváme velký dar. Sliby jsou velmi hodnotné a my s nimi musíme něco udělat. Nemůžeme si ten dar jenom nechat, "Tak a mám to, zasvěcení je v kapse! Teď budu jen zpívat svá kola a plnit svoji denní kvótu." Ne! Musíme vzít ty sliby, vzít perly, zasadit je a zalévat nasloucháním, zpíváním, oddanou službou a podstupováním obětí pro Krišnu - musíme s těmi sliby udělat něco výjimečného! Pokud to uděláme, tak potom budou ty sliby mít úžasné výsledky - to je ta myšlenka! Je to velký poklad, jehož musíme využít. Práce není hotová. Dostali jsme perly, nyní je musíme zasadit a zalévat!
(Kadamba Kánana Svámí, 26. prosinec 2017, Góvinda Valley, Austrálie, přednáška při zasvěcení)
Odkaz na přepis v angličtině je zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat