čtvrtek 15. června 2017

Vzdejte se utrpení!

Kadamba Kánana Svámí, 8. června 2014, Stockholm, Švédsko, ŠB 1.5.14

Nejsme proti hmotným touhám – nemáme s nimi žádný problém! Hmotný požitek a hmotné touhy nejsou vůbec problém, ale nejsou dovoleny žádné hříšné touhy a žádný hříšný požitek. Zde je ta hranice. Je zde rozsah pro požitek z hmotné energie, protože jen odříkáním nemůžeme dosáhnout duchovního světa, je to díky službě a díky lásce! Díky službě Krišnovi a díky vyvinutí lásky k Němu se pozdvihneme nad hmotnou energii.

A poté přirozeně ztratíme chuť pro nižší věci. Hříšných činností se musíme vzdát, a to může být zpočátku těžké, protože jsme po dlouhou dobu byli zvyklí na nějaké zakázané činnosti. Ale tyto činnosti nepřináší štěstí, hříšné činnosti přináší pouze utrpení a neštěstí. Přinášejí utrpení, různé druhy utrpení. A proto není moc čeho se vzdávat, protože to, čeho se skutečně vzdáváme, je utrpení.

A dokonce i zbožný požitek dokáže zaujmout mysl! Dokonce i to, co je dovoleno, dokáže stále uchvátit mysl, a pak začneme na tom požitku ulpívat. Proto vidíme, že některé moudré osoby se vzdávají i tohoto. Říkají: „Zapomeň na to. Víš... proč se tím vůbec zabývat.“ Protože i touhy po hmotném požitku, který je dovolen, nedokážou nikdy naprosto uspokojit mysl!

Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat