středa 27. července 2016

Srdce v ohni!

Duchovní učitel Šríly Prabhupády ho značně oslavoval za to, jakou napsal báseň do svého vjása-púdžá offeringu. A v této básni byla jedna věta Šrílou Bhaktisiddhantou Sarasvatím Thákurem zdůrazněna. Bylo to: "Že Absolutní je vědomý jste dokázal, neosobní pohromu jste tak zažehnal."

Ta angličtina byla trošku klasická a archaická, ale v podstatě to můžeme zjednodušit a znamená to, že "Pán má srdce, a je v samém jádru našeho hnutí, že Pán má srdce"! Je řečeno, že oddaný je vždy v Pánově srdci a Pán je vždy v srdci Svého oddaného - je zde láskyplná výměna.

Soucit Pána Nitjánandy tedy není impersonální - cosi teplého, vlhká pokrývka láskyplného pocitu pro všechny životní druhy. Ne, je to velmi osobní. Pán Nitjánanda dává bezpříčinnou milost těm, kteří si ji nezaslouží, a dokonce i když nereagují, pořád je miluje. Když však začnou odpovídat, Jeho srdce je v ohni! "Že Absolutní je vědomý jste dokázal, neosobní pohromu jste tak zažehnal" Pán Nitjánanda má srdce a Jeho srdce je velice hluboké a láska v něm je velmi hluboká a On opětuje svým oddaným.

Jeho milost je bezpříčinná, takže se natáhne ke každému, kdo je v jejím dosahu, ale kdokoli odpoví, je osprchován neomezeně větší milostí a Pán Nitjánanda rozvíjí připoutanost k takovému oddanému. Když k nám má Pán připoutanost, pak - víte jak to je - když jste připoutaní, vaše představy jsou zahalené emocemi, začnete věci vidět skrze tyto pocity a už je nemůžete vnímat neutrálně. Takže Pán Nitjánanda není neutrální! Pán Nitjánanda je uchvácený připoutaností ke Svým oddaným!

Na chvíli myslím na Jeho Svatost Bhakti Tírthu Mahárádže, jenž během svých posledních dní ztělesňoval tuto vlastnost připoutanosti k oddaným. Přemýšlel jsem o tom - vstupoval do těchto hlubokých láskyplných výměn a během svých posledních dní plakal. Někdo by mohl říct: "Není tohle připoutanost?" Ano, ale to bylo k oddaným - oddaným, kteří dělali službu a kteří se tak těžce snaží, kteří jsou prostě úžasní lidé! Pán Nitjánanda to takto vidí a zažívá. Proto žijeme s Pánem Nitjánandou v důvěrném vztahu, když jsme zaměstnáni v oddané službě.

Den zjevení Pána Nitjánandy, 21. února 2016, Durban, JAR

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat