středa 1. července 2015

Chcete vypadat dobře..?

Polobozi nám skutečně mohou dát to, co chtějí smysly. Je to možné, ale měli bychom vědět, že všechny tyto plody jsou dočasné! Budou nám sebrány. Tak jako tak je ztratíme. Cokoli získáme, cokoli nabydeme, ztratíme. Časem to bude zničeno. Zeptejte se starého člověka... Všechno nám časem bude odebráno, čas všechno vezme. Jako někteří staří lidé, kteří mají krásné vlasy, a vy si říkáte: "Jsou pravé, nebo umělé?"

Viděl jsem jeden film. Ten pár se vrátil z párty. Hollywoodský typ páru - opravdu jim to slušelo. On atlet, ona nádherné blond vlasy a všechny míry na správných místech... Když přišli domů a vyzuli se, vyšlo najevo, že měl v botách falešné vložky, takže byl okamžitě o dva palce menší. Pak sundal bundu s falešnými ramenními vycpávkami, ona vypustila vzduch z balónů... Povolil si opasek, oba shodili své paruky a nakonec tam byli dva staří lidé, kteří seděli na posteli a zubili se na vás ze skleničky s vodou (smích). Byl to opravdu dobrý film, velmi působivý.

Takže všichni z nás do určité míry hrajeme tuto hru. Však víte - trochu vody po holení to tak nějak trochu vylepší. Proč si myslíte, že všichni tak běhají? Proč? Proč lidé chodí běhat? Chtějí vypadat dobře. Ano, vypadat dobře, ale proč? Chtějí vypadat dobře, když si sundají své oblečení. Proto chtějí vypadat dobře... Proto běhají okolo bloku - aby byli fit pro sexuální život. Toto poselství získáváme také z Bhágavatamu. Středem celého světa je sexuální život a všechno ostatní je jeho pozadím. Věřte tomu nebo ne, ale tohle je ve skutečnosti kořen všeho.

Prabhupádův žák, Brahmánanda, říkal, že na univerzitě musel psát esej, ve které napsal, že lidé jsou pohánění duchovní touhou. A pak řekl Prabhupádovi: "A mému profesorovi se to nelíbilo. On říkal, že všechno v tomhle světě je hnáno sexuální touhou. Byl takový materialista." A Prabhupáda řekl: "Tvůj profesor měl pravdu!"

Tak to ve skutečnosti je. Když přijmeme vědomí Krišny, uvědomíme si, že všechny tyto dočasné věci mohou skýtat nějaké potěšení, ale nikdy to nebude ta nejdůležitější věc v životě. Jediná věc, která je skutečně důležitá, je Krišna.

Přednáška na nedělním programu, BG 7.20, 24. května 2015, Sydney, Austrálie

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat