středa 30. července 2014

Jedna velikost všem nesedne

Kadamba Kánana Svámí, 8. dubna 2009, Durban, JAR

Kdykoliv diskutujeme téma kanista, madhyama a uttama, začneme se cítit, jako bychom poměřovali Vaišnavy s metrem v ruce! A jakmile je s metrem v ruce začneme měřit, je zde velké riziko, že velikost některých vaišnavům budeme snižovat, protože vaišnavu je velice těžké měřit. Žádný se nevejde do škatulky, každý udělal pro Krišnu něco výjimečného! Proto, kdo se vejde do krabice s názvem – kanista, madhyama, uttama ? Těžké! Je to velice komplikované, tolik měření!

Takže raději oceňujme službu, kterou vaišnavové dělají a přehlédněme ty nedostatky, i když k nim je tendence, my se jen zaměříme na tu službu a budeme vaišnavy opěvovat.

Ale na druhou stranu stále rozlišujeme, protože naivně nepřijímáme, že úplně každý je čistý oddaný. Přijmout někoho jako čistého oddaného na nejvyšší úrovni je velice vážná věc a nemůže učiněna na základě sentimentu. Proto je dobré rozumět kategoriím (pokroku oddaných), ale nebudeme oddané značkovat tričky s nápisy: kanista, madhyama a uttama! To by bylo příliš extrémní, ale raději oceníme všechny vaišnavy a jejich vznešené vlastnosti. Díky počítání slávy vaišnavů uvidíme tolik skutečně vznešených vaišnavů…


Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat