čtvrtek 13. prosince 2012

Čerstvé zprávy z Durbanu



Reportáž Rukminí déví dásí

Dny v Durbanu jsou klidné a zaměřené na zotavování. Když je slunce vysoko, Maharádž vyklouzne ven na svižnou procházku s džapou okolo chrámového příkopu, ale jinak je povětšinou uvnitř, ve vnitřní meditaci. Z jeho pokoje vychází neustálá ozvěna oslavování Krišny – někdy džapa, někdy vlna spontánního kírtanu, jindy přednášky Šríly Prabhupády nebo recitování veršů ze Šrí Čaitanja čaritámrity
Během této doby se jeho meditace o Šrí Girirádžovi zintenzivnila. V půl osmé ráno je čas na púdžu. Každý den je jak obsáhlá, tak hluboce devocionální. Nedávno byla dekorace ze žlutých voňavých kvítků a bílých jasmínů. Po stranách Šrí Girirádže byly obrázky Lality a Višáky. Za každou z nich byl obrázek Kusum Sarovaru. Hned za Šrí Girirádžem byl obrázek krav z Raman Reti. Maharádž oltář popisoval: „Gópí sbírají květy u Kusum Sarovaru a krávy zůstávají v Raman Reti...“ Také zmínil: „Duchovní svět je v naší mysli. 
Chrám v Durbanu je požehnán společností mnoha úžasných kazatelů. Jeho Svatost Brihad Bhágavatámrita Svámí a Jeho Svatost Mahávišnu Svámí tu poslední dva týdny tráví svůj čas. Aby využil jejich přítomnosti a šel příkladem, Maharádž vyšel ze svého pokoje, aby se zúčastnil přednášky Mahávišnua Maharádže ze Šrímad Bhágavatamu.
V neděli 9.prosince Maharádž konečně na chvíli odhodil závoj hibernace a zúčastnil se nedělního programu. Oddaní byli nadšení! Mnozí z nich dychtivě čekali na to, aby od něho mohli naslouchat a jiní dokonce pochybovali, zda je Maharádž vůbec ve městě!


Maharádž ve své přednášce zdůrazňoval rozšiřování milosti Pána Čaitanji jakožto prostředek duchovního přežití a osvobození od sobeckosti.
„Jen z naší vlastní potřeby v duchovním životě povznést se nad materiální energii je jedinou možností začít rozdávat milost. Nic jiného nebude fungovat. Můžeme se zavřít do jeskyně a zpívat 64 kol nebo i dvakrát či třikrát tolik, ale dokud se nedostaneme do rozpoložení rozdávání milosti, neosvobodí nás to od hmotných tužeb. To je skutečně jediný prostředek jak získat plnou milost Šrí Čaitanji Maháprabhua.
Maharádž spustil své vlastní úsilí být součástí knižního maratónu tím, že požádal oddané, aby si vzali balík knih a rozdali je.
„Osobně vás žádám, abyste si vzali ten balík, ale není pro vás samotné. Ten balík musíte tak či onak rozdat. Jak? Kreativně! Pokud máte opravdu strach, tak ho jen nechte v čekárně spolu s nějakými časopisy nebo ho nechte služebné, dejte někomu v práci nebo k narozeninám, jakkoli. Prosím vás, abyste se zapojili, prosím! Osobně si budu ve své mysli vybavovat obrázky těch, kteří si ty knihy nevezmou a ti dostanou méně požehnání. Samozřejmě každý dostane požehnání, ale oni jich dostanou méně. Ti, kteří si vezmou knihy, jich získají víc! První osoba dostane nejvíc požehnání!“
První kdo si koupil balíček byl Indradjumna Svámí a pak ho rozdal za dvojnásobnou cenu! Byla to sladká výměna, kdy se o Kadamba Kánana Svámím a o sobě zmiňoval jako o „dvou duších v jednou těle“. Indradjumna Svámí je v Durbanu kvůli zahájení stříbrného výročí festivalu Ratha Yatra, které se uskuteční v březnu 2013. Start této veliké události se uskuteční 12. 12. 2012 a Kadamba Kánana Svámí bude také u toho. Tento víkend se pokračuje s Ratha Yatrou ve Phoenixu (nedaleko Durbanu) a milost proudí dál...

Fotografie z Durbanu naleznete zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat