čtvrtek 10. května 2012

Vyasa- puja a Queensday 2012


Reportáž od bhn. Kláry Zatloukalové

Nadešel opět konec druhého jarního měsíce, a tak se i letos oddaní nejen z České republiky vydali na západ - do belgického Radhadeshe, oslavit 29. dubna vyasa-puju Kadamby Kánany Svámího.
Po sobotním příjezdu a ubytování každého čekala individuální služba, přičemž některé přípravy trvaly až dlouho do noci. Společným programem byla dvě divadelní představení - jedno pojednávající o událostech předcházejících Rámově odchodu do lesa na dlouhých 14 let, a druhé ukazující naši tendenci dávat svá srdce kdekomu, jen ne Krišnovi. Dobře to ale dopadlo, a tak bylo srdce nakonec přece jen celé odevzdáno Nejvyššímu Pánu...
Nedělní program začal mangala-árati, které vedl sám Kadamba Kánana Svámí, a bylo opravdu velice extatické. Božstva Šrí Šrí Rádha Gopinátha, Jaganatha Baladeva Subhadra a Gaura Nitái i celý oltář byly přenádherně ozdobené. Dopoledne následovalo čtení offeringů, guru puja, během které oddaní předali maharádžovi své dárky a on jim na oplátku rozdal mahá kuličky simply wonderful, a hostina. Díky skvělé službě Gauravání dd a jejích pomocníků, byl maharádž obdarován překrásným dvoupatrovým dortem. Poté vznikla spontánní, víceméně československá, harinámová skupina vedená bh. Prahládem, která obešla celý zámek (dostala se dokonce i do kuchyně) a bavila všechny návštěvníky. Následoval obřad zasvěcení. Z české játry se toho dne podruhé narodili bh. Ondra Hládek (Antardvíp dás), bh. Štefan (Švetavaraha dás), bhn. Jana Průchová (Jay Rádhika dd) a bhn. Veronika (Vaibháví dd).


V pondělí 30. dubna brzy ráno se oddaní "nalodili" do dvou dvoupatrových autobusů a vyrazili do holandského Amsterdamu na každoroční Queensday. Téměř o pět hodin později začala v čele s Kadambou Kánanou Svámím a Kavičandrou Svámím celodenní harinám tour ulicemi města. Oddaní rozdali spoustu svatého jména, mahá prasádam i knížek, lidé byli nadšení, smáli se, zastavovali, zpívali, tančili, ptali se, kdo jsme...
Okolo sedmé hodiny večerní harinám skončil a všichni se zase vypravili zpět do Radhadeshe, kde nás čekala poslední noc, a v úterý už se oddaní rozjeli plní nových dojmů a inspirace zpět do svých domovů. Nezbývá než se těšit zase za rok, kdy bude Kadamba Kánana Maharádž slavit své kulaté šedesátiny. Kadamba Kánana Svámí a Queensday ki jay! :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat