pondělí 3. října 2011

Různé vlny v Kapském Městě


Kadamba Kanana Svámí

21.-28.9.2011

Vlny náklonnosti, vlny Indického oceánu a vlny hmotné existence, ale nejlepší ze všeho vlny duchovní extáze...

Přímo po několika následujících Ratha-játrách jsme cestovali vlakem Gautrain a dvě hodiny jsme letěli, a poté jsme dorazili do Kapského Města. Ale bylo opravdu pěkné zase všechny první večer vidět a při chrámovém programu jsme se dobře bavili.

Myslím, že Jižní Afrika je země plná různorodosti – je tu tolik programů, které jsou naprosto odlišné. Kapské Město má velice pěkné programy na vysokých školách (University of Cape Town & Stellenbosch University) a navštívili jsme domy v Taleview, Bellville a Somerset West, abychom se setkali s oddanými. Což bylo pěkné, jelikož každý domov má svou vlastní atmosféru a přináší jinou náladu. Takže podstupovat tu námahu jet na všechna tato místa dává opravdu smysl, protože je to součást vztahování se k lidem. V minulosti jsem dělal tolik projektů – velké stavění, pozemky atd., ale nyní se můj život soustředí okolo vztahů s lidmi. To je velice uspokojující, protože je ve středu Krišna a to činí ten vztah hodnotným.

Během nedělní hostiny jsme měli obřad zasvěcení a opravdu jsme si dali na čas, abychom oddané připravili v jejich duchovní cestě. Dal jsem příklad, kdy já (jako duchovní učitel), umísťuji osoby na malou transcendentální loď na bhava sagaru (oceánu hmotné existence) a loď je ještě na břehu a všechno je pěkné, ale potom najednou loď odstrčíme a najednou je ten zasvěcený oddaný tam! Potom člověk musí vyvinout vědomé úsilí, aby duchovní život učinil smysluplnějším tím, že bude dělat hlubší duchovní činnosti. Takto sliby zasvěcení začínají vzkvétat. Celý obřad přiměl oddané přemýšlet, protože potom mělo hodně oddaných otázky.

Po zasvěcovacím obřadu program pokračoval, zase jsme jednou strávili noc v Pringle Bay. To je tedy místo – výběžek zálivu, kam přichází dlouhé vlny z oceánu a tříští se o skály. Bylo nám řečeno, že tu jsou paviáni a noční zmije. Na tomto místě skutečně existuje opravdová kvalita dobra. Byli jsme pozváni Mukundou a Mirou, kteří tam žijí společně se svými dvěma dětmi. V zadní části jejich domu Mira začala svou mini-školu s malou třídou. Je kvalifikovaná učitelka a učí své vlastní děti stejně jako nějaké další ze sousedství. Remuna, která byla v neděli při jagje zasvěcená (dříve Remina), tam také žije se svými dětmi. Bhakta Steve, který studuje jazzové piano na University of Cape Town, také přišel. Hodně energie šlo na přípravu snídaně a ta byla absolutně úžasná – každý byl spokojen.

A potom Mukunda nadhodil „téma horkého bramboru“ brahmačarí ášramu: Měli by být brahmačaríni cvičeni k tomu, aby se stali grihasty, nebo by měli být cvičeni k tomu, aby se stali sannjásími? Řekl jsem, že na začátku by to mělo mít otevřený konec a že poté si brahmačaríni mohou vybrat, kterým směrem se chtějí vydat. Protože když si lidi budou myslet, budu brahmačarím dva roky, tak jak to pak mohou myslet vážně... Přesto může být, že vysoké procento se v budoucnosti ožení.

Pak jsme hovořili o tom, jak klade většina brahmačarích velký důraz na kultivaci, ale ne tolik na přesvědčení, což může ve skutečnosti vést k fanatismu. Když je přesvědčení silné, jinými slovy když člověk naprosto chápe, že jeho život je určen k návratu zpátky k Bohu, pak proč se rozptylovat něčím jiným? Proto člověk nepotřebuje tolik kultivace, aby zůstal silným v ášramu a nemusí být hrubý v jednání se ženami. Ale když je přesvědčení slabé a člověk přemýšlí: No, myslím že se opravdu nechci ženit, takže asi zůstanu brahmačarí. Pak člověk není silný navzdory veškerému rozvíjení nálady brahmačarího a bude se stále cítit slabý. Takže to dalo hochům nějakou potravu pro mysl během snídaně!

Pak jsme ze dveří spěchali na Stellenboschský studentský program na krásné vysoké škole, v krásné oblasti, pro krásné lidi. A skutečně je tu pěkná skupinka studentů, takže jsme se zase dobře bavili. Teď jedeme do chrámu v Kapském Městě, čeká nás pozdní oběd a já hladovím.

Zítra je velký let: Kapské Město –> Johannesburg –> Perth –> Sydney a potom jízda do Wollongongu v Austrálii, abychom se účastnili pobytu v Govinda Valley. Vypadá to, že to bude dobré!

Žádné komentáře:

Okomentovat