středa 24. srpna 2011

Spontánní oddaná služba

V oddané službě vidíme, že nám Šríla Rúpa Gosvámí dal popis procesu oddané služby. A rozdělil ten proces do různých kategorií. Vaidhi bhakti a Ráganúga bhakti. Vaidhi bhakti znamená následovat proces oddané služby pomocí pravidel a usměrnění. Ráganúga bhakti znamená spontánní oddanou službu.
Vaidhi bhakti, neboli následování pravidel a usměrnění, je v počátečních stupních oddané služby. V těchto počátečních stavech oddané služby musíme následovat disciplínu. Protože mysl a smysly nejsou pod kontrolou. Mysl a smysly mají svůj vlastní život. A když někdo bude jednoduše následovat mysl a smysly, tak nikdy nebude upevněný. Proto musí následovat disciplínu. Toto je Vaidhi bhakti.
Pouze ve velice pokročilých stádiích oddané služby můžeme praktikovat spontánní oddanou službu. Pozvolna, postupně se staneme trochu více spontánními. Kdybychom se na začátku stali spontánní, kam by nás to dovedlo? Dovedlo by nás to na světskou úroveň, protože nejsme moc pokročilí.
Povím vám příběh, abych vám ukázal, jak myslí pokročilý oddaný Pána, abychom porozuměli, co je to spontánní oddaná služba. Je popsáno, že Uddhava, který je blízký společník Krišny, úplně ke Krišnovi připoutaný, jednoho dne uviděl překrásnou mladou dívku. A Uddhava jí byl nějakým způsobem přitahován. A byl překvapený, co se to se mnou děje? Jak mohu být k této dívce tak přitahován? Jsem k ní přitahován prakticky tak jako ke Krišnovi. Myslím, že to bude Krišna převlečený za dívku. A taky byl.
Když budeme na takovéto úrovni, pak je spontánní oddaná služba – Ráganúga bhakti - vhodná. Potom definitivně ano. Pak už nejsou pravidla a omezení tak důležitá, pak už člověk jen následuje svou náladu.
Ale pro nás je lepší usměrnění. Proto mangala-árati a tak dále, chrámový program, který nás udržuje usměrněné. To je Vaidhi bhakti. Pro nás, co nejsme jako Uddhava. Když nás přitahuje nějaká dívka, obyčejně to nebývá Krišna. (smích) Co naděláme, tato Ráganúga bhakti je pro velice pokročilé oddané. Je dobré porozumět, že jsou takové věci, ale musíme být trpěliví a nepřeskakovat.


CC Madhya 20.60.64 - Radhadesh 2011

Žádné komentáře:

Okomentovat