sobota 5. března 2011

Nemám chuť do zpívání

Veškerá oddaná služba v tomto věku musí být následována a předcházena zpíváním říká Šríla Jíva Gosvámí ve své Bhakti Sandarbě. Ale v tomto devítistupňovém procesu vidíme také vývoj. Díky sravanam, naslouchání o Krišnovi vyvineme touhu o Krišnovi hovořit, opěvovat Ho. Naslouchání nám dá touhu opěvovat. Někdy někdo vznese připomínku: Nemám chuť do zpívání. Dobře, tvůj lék, tvoje pomoc je naslouchání. Protože díky naslouchání se ta touha vyvine. Ano, to je hezké, ale já nemám ani touhu o Krišnovi naslouchat. Co dělat potom? Potom nám dává odpověď Šrímad Bhágavatam (1.2.16) a říká:


śuśrūṣoḥ śraddadhānasya
vāsudeva-kathā-ruciḥ
syān mahat-sevayā viprāḥ
puṇya-tīrtha-niṣevaṇāt

Což znamená: Díky sloužení vaišnavům vyvineme touhu naslouchat Vasudeva katha ruci. Vyvineme chuť naslouchat Vasudeva katha, katha o Krišnovi. Tak dobře, začneme sloužit vaišnavům a následně vyvineme touhu naslouchat o Krišnovi a díky naslouchání o Krišnovi vyvineme touhu opěvovat Krišnu a zpívat Krišnovo jméno. A následně, když máme tuto touhu, pak budeme automaticky na Krišnu vzpomínat. A když vzpomínáme na Krišnu, pak nepadneme za oběť hmotné energii. Vše vidíme z perspektivy.

Oddaný: Ale co když nemáme ani chuť sloužit vaišnavům?
Potom je nechte alespoň sloužit vám prasádam. A potom, postupně, se vás jednoho dne zeptají: Myslíš, že bys mohl maličko pomoci? Dnes nějak nestíháme. Bylo by možné, abys trošičku pomohl? A potom, víte jaké to je, nikdy jste to v životě nedělali. A ona je v tom chuť! Najdete v tom chuť! Když poprvé přijdeme, jsme rádi, když nám vaišnavové slouží prasádam a nemáme žádnou chuť jim sloužit.
A co když někdo nemá žádnou chuť na prasádam, co potom? Pro takové budeme zpívat hlasitě v ulicích. A i když si strčí své prsty do uší, my budeme zpívat hlasitěji! A pak to postupně přijde.

Kadamba Kánana Svámí, 21/10/2010, SB 8.4.13, Canberra, Austrálie

Žádné komentáře:

Okomentovat