pátek 23. dubna 2010

Rathayatra a kázání v JAR

Haré Krišna Drazí Oddaní!
PAMHO!

Dovolte mi Vás v krátkosti informovat o mých zkušenostech v Jižní Africe… 23.3 jsem přistál v Johannesburgu a s pomocí oddaných zdárně našel útočiště v chrámu v Pretorii. Hned druhý den na Ráma Navami se mi poštěstilo mít Maharájovu společnost. Chrám v Pretorii není velký a během týdne se tu mnoho oddaných nezdržuje, ale během svátku jako je tento přijde okolo 120 oddaných z kongregace. Většina z nich jsou Indové, na druhém místě co se týká počtu jsou černí afričtí oddaní a bílých oddaných je jen pár.


Maharája pěkně popsal celou Ráma lílu jeho svérázným dramatickým způsobem… A samozřejmě kdekoliv je Jeho Svátost Kadamba Kanana Swami, tam je též úžasný, nadupaný kírtan. Zde v Africe jsou nejlepší kírtany jaké jsem kdy zažil… Afričtí oddaní jdou do toho plnou parou… Mají prostě rytmus v těle! Milují Maharáje pro jeho sladké dynamické kírtany. V chrámu jsem se kromě duchovních bratrů, které znám z Indie, setkal též s Ramanijou Mataji a Manasi Gangou Mataji. Ramanija Mataji je velice pokorná žákyně Šríly Prabhupády, pochází z Belgie a žila mnoho let v Mayapuru. Nějakým způsobem jí zde scházelo kázání a tak se rozhodla odjet do Jižní Afriky. S Manasi Gangou Mataji se známe již z minulosti z Radhadese. Je též starší oddanou žákyní J.S. Tamál Krišny Maharáje. Momentálně vstoupila do vánaprastha ášramu a Krišna ji inspiroval, aby sem přijela kázat. Maharája s nimi diskutoval jakým způsobem budou v Pretorii do kázání bezpečně zapojeny. Bezpečně, protože od dob konce apartheidu v JAR uplynulo pouze 16 let a staré rány nebyly stále plně zahojeny. V minulosti v Pretorii mohli žít pouze bílí, většinou osadníci zvaní Afrikaans, kteří v minulosti připluli z Holandska a udělali z JAR svou kolonii… a černí, kteří bílým sloužili. Černí museli žít v getech mimo město, kde nebyly k žití příliš dobré podmínky. Pokud černý člověk chtěl vstoupit do Pretorie bez povolení, tak byl zastaven a surově zbit. Během apartheidu byli černí lidé považováni za otroky a zvířata. V jednom z ghett jménem Soweto bylo při rasových nepokojích v minulosti zastřeleno 100 černých dětí. Nyní bílí lidé za své chovaní sklízejí reakce…někteří černí se mstí. Nicméně není tu nebezpečno, pokud se člověk pohybuje ve správném čase na správném místě a nevystavuje své finance na veřejnosti. Chudoba přesvědčila některé lidi páchat kriminální činy. Většina místních černých obyvatel jsou však jednoduší a pěkní lidé..

Maharája též mluvil se mnou a vyjádřil touhu, abych společně s výše zmíněnými matajími kázal na univerzitě a rozdával knihy na dvoře university.

Během odpoledne na RamaNavami jsem se zúčastnil programu na University of Pretoria… Maharája dal pěknou přednášku asi pro 20 studentů a pozval je na večerní oslavu.

O pár dní později jsme se zúčastnili programu poblíž Johannesburgu v KrsnaBalaram youth group (skupině vaišnavské mládeže). Byl zde též jeden z průkopniků afrického kázání J.M. Shyamalal Prabhu… Je žákem Šríly Prabhupády, původem z Navadvípu v Bengálsku. Prabhupáda mu dal pokyn, aby odjel kázat do Afriky, což také udělal. Znovu a znovu jsme měli úžasný kírtan a tančili v extázi. Prasádám tu též mají dobré! Několik dní poté jsme odjeli do Durbanu, zúčastnit se největší Ratha Yatry mimo Indii. Ratha Yatra trvala 4 dni od 2 do 5. dubna…První den byl program pouze v tábořišti RY… Otázky a odpovědi v podání starších oddaných a mnoha duchovních mistrů a sanjásínů… jako např. J.S. BhaktiCaitanya Svami, J.S. Bhakti Marg Svami, J.S. BhaktiVisramba Madhava Svami, J.S. Jayadvaita Svami, J.S. Bhakti Nrsimha Svami, J.S. Indradyumna Svami, J.S. B.B.Govinda Svami, J.S. Bhakti Vasudev Svami a samozřejmě J.S. Kadamba Kanana Svami!

Kromě toho, zde oddaní mohli shlédnout úžasné divadlo režírované Bhakti Marg Maharájem, mnohá hudební vystoupení jako např. Kírtanová skupina B.B. Govindy Maharáje, hip hopova kapela Golden Age atd.. byl zde též stan s knihami, filmy, lahodným Prasadam, Food for life zdarma podávající rýži Byryani, dál, halvu a juice… Prostě člověk nemohl stihnout vše i kdyby chtěl.

Druhý den bylo procesí se třemi velkými vozy v ulicích Durbanu. Božstva byla řádně uctěna a usazena na vozy… Poté následovalo vystoupení Afrického Zulu tance. Poté se oddaní chopili provazu a společně uvedli vozy do pohybu.

Před každým vozem byla burácivá kírtanová skupina. V čele před vozem Balarámy vedl nejvíce dynamický kírtan náš drahý Kadamba Kánana Maharája… Před vozem Subhadry B.B. Govinda Maharaja a před vozem Pána Jagganatha Bhakti Marg Maharaja. samozřejmě je vystřídali též ostatní kírtan lídři. Ta extáze se popsat slovy nedá!

Byla to opravdu největší RY, které jsem se zúčastnil. Nicméně to nebyl konec! Nasledující den byl též zasvěcen pouze programům v táboře RY… A poslední den bylo noční procesí s jedním vozem! Narozdíl od prvního procesí, nebylo večer spalující vedro jako během dne. Takže docela příjemná procházka! Byla to kouzelná podívaná! Maharaja vedl, kírtan s takovou intenzitou, že jsem mohl jasně chápat, že jeho energie nepochází z materiální úrovně… Ne nadarmo je též známý jako “mridanga killer” neboli vrah mridangistů… Většina z nich během kírtanu ztratí energii a skončí s puchýři… Nicméně afričtí oddaní vydrží opravdu hodně. Po příjezdu do tábořiště následoval závěrečný kírtan s B.B. Govindou Maharájem a tím RY dosáhla úspěšného konce.

Pokračování příště!

Mayapur Ch. dása

Žádné komentáře:

Okomentovat